Înecul - o dramă ce poate fi evitată

Distribuie pe:

La nivel mondial, înecul a provocat peste 2,5 milioane de decese în ultimul deceniu. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 236.000 de vieți sunt pierdute în fiecare an din cauza înecului - 650 decese prin înec în fiecare zi, 26 decese prin înec în fiecare oră. Aceste estimări nu includ decesele prin înec cauzat de inundații sau prin accidente de circulație. Înecul se numără printre primele zece cauze de deces la copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 1 și 24 de ani, din fiecare regiune a lumii; cele mai mari rate de înec apar în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, urmate de copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani.

Peste 90% dintre decesele prin înec au loc în râuri, lacuri, fântâni, vase de stocare a apei menajere și piscine.

Înecul este a treia cauză de deces accidental, reprezentând 7% din toate decesele prin rănire. Bilanțul uman, social și economic al acestor pierderi este intolerabil de mare și complet prevenibil.

Epidemiologia înecului în Regiunea Europeană a OMS este, de asemenea, semnificativ diferită de restul lumii. Mortalitatea prin înec la bărbații în vârstă de 30-49 de ani este cea mai mare dintre toate cele 6 regiuni ale OMS. Acest lucru reflectă faptul că înecul este mai mult asociat cu recreerea în apă decât cu supraviețuirea în urma dezastrelor, precum inundațiile.

Înecul provoacă un spectru larg de leziuni non-fatale cu impact semnificativ asupra sănătății, variind de la insuficiență respiratorie, datorată inhalării de apă, până la leziuni cerebrale hipoxice, cu consecințe pe tot parcursul vieții.

Europa are, de asemenea, cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor dintre toate regiunile OMS. Acesta reprezintă un factor de risc major pentru toate formele de violență și vătămare. Alcoolul este asociat cauzal cu 26% din toate decesele prin înec în Regiunea Europeană, variind de la 3% la peste 55% în țările din regiune, informează dr. Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa.

România se clasează pe locul 4 în Uniunea Europeană, după Letonia, Lituania și Estonia, în ceea ce privește rata de mortalitate standardizată prin înec și scufundare (conform datelor publicate de Eurostat).

Ileana Sandu

(surse - aspms.ro, who.org)

Lasă un comentariu