Îndrăgitul cântăreț italian, Toto Cutugno a murit la vârsta de 80 de ani

Distribuie pe:

Cântărețul și compozitorul italian Toto Cutugno, cunoscut în special pentru hitul său din 1983 “L'Italiano”, a încetat din viață marți, la vârsta de 80 de ani, a anunțat managerul său, Danilo Mancuso, transmite agenția ANSA. Toto Cutugno, pe numele său real Salvatore Cutugno, a murit la Spitalul San Raffaele din Milano “după o îndelungată suferință, care s-a agravat în ultimele luni”, a declarat Mancuso.

Premierul Giorgia Meloni i-a adus un omagiu cantautorului, postând pe rețelele sociale mesajul: “La revedere lui Toto Cutugno, un italian adevărat”, făcând referire la versul “Un italiano vero” din refrenul piesei “L'Italiano”, una dintre melodiile emblematice ale acestuia.

Omagiile au continuat să curgă marți după vestea morții artistului italian cunoscut în întreaga lume. Colegul său, compozitorul Angelo Branduardi, l-a descris drept “un artist care a reprezentat cu adevărat Italia”, în timp ce cântărețul Pupo a scris: “La revedere, drag și iubit prieten”, notează ANSA. La rândul său, prezentatorul TV, Fabio Fazio, a declarat că “decesul lui lasă un mare gol”.

Compozitor, instrumentist, cântăreț, Toto Cutugno s-a născut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia. La câteva luni de la nașterea sa, familia s-a mutat în La Spezia.

Pasionat de muzică din copilărie și încurajat de tatăl său, a început să studieze bateria și să cânte în diverse grupuri muzicale locale. Ulterior a învățat să cânte la acordeon, pian și chitară, iar la 13 ani câștiga locul al treilea la un concurs regional de muzică.

În 1966, Cutugno a pus bazele propriului său grup - Toto e i Tati - având un repertoriu alcătuit din melodii compuse de el.

A devenit cunoscut și în Franța în calitate de compozitor, melodia sa “Africa” a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul “L'ete Indien”. Această melodie s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrată în peste 350 de variante. Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie intitulată “Et si tu n'existais pas”.

Din acel moment, a început să scrie melodii pentru mulți artiști în vogă - Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola

Cinquetti, Joe Dassin, Dalida, Michel Sardou, Adriano Celentano, Gianni Nazzaro, Ricchi e Poveri, Paolo Mengoli, Ornella Vanoni, Stefano Borgia, Luis Miguel, Sandro Giacobbe, Claudia Mori, Drupi, Ray Charles, Peppermint 2, Carene Cheryl, Robert Carpentier, Vicky Leandros, Petula Clark, Olivia Newton John, Marcella, Santino Rochetti, Giorgio Moroder.

Anul 1980 este cel în care Cutugno a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia “Solo noi” și la Festivalul “Yamaha Song International” din Tokyo - cu melodia “Francesca non sa”.

În 1983 a câștigat Festivalul de la Sanremo cu melodia “L'italiano”, preluată și tradusă de-a lungul timpului de mulți interpreți în diverse limbi.

Albumul “L'italiano” s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în întreaga lume.

În 1990, Toto Cutugno a câștigat marele premiu la Eurovision cu melodia “Insieme: 1992”.

La 4 aprilie 2004 a participat la Festivalul Cântecului Italian “Grand Premio della Musica Italiana Primavera 2004” cu melodia “Se una donna se ne va” unde a ocupat locul întâi, fiind încă de la începutul festivalului cel mai votat în online.

După 25 de ani de la câștigarea marelui premiu, Toto a revenit la Festivalul de la Sanremo (1-5 martie 2005) cu melodia “Come noi nessuno al mondo”, în duet cu Annalisa Minetti, unde a ocupat locul al doilea în clasamentul general și locul întâi la categoria Classic, categorie la care a fost pe primul loc încă din prima seară.

De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artiști, a înregistrat 18 albume și a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul. (Agerpres)

Lasă un comentariu