Românii nu simt ieftinirea alimentelor de bază

Distribuie pe:

Cei mai mulți români nu au resimțit ieftinirea alimentelor de bază după intrarea în vigoare a ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale.

Potrivit unui sondaj Avangarde, realizat la comanda Digi24, doar 18% dintre cei chestionați au spus că au resimțit ieftinirile, în timp ce 73% au spus că nu.

În cazul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, procentele sunt asemănătoare, 74% afirmă că nu au resimțit ieftinirile, în timp ce 19% spun că au cumpărat alimente de bază la prețuri mai mici.

La cei cu vârsta cuprinsă între 31 și 60 de ani, 71% au spus că nu au resimțit ieftinirea, iar 22% au răspuns da.

Întrebați ce măsuri ar trebui să ia Guvernul pentru a acoperi deficitul, peste 50% dintre români sunt de părere că ar trebui redus numărul bugetarilor. 32% sunt de părere că bani în plus ar putea veni din supraimpozitarea marilor companii.

În rândul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, 6% dintre aceștia cred că o soluție ar fi un împrumut de la Fondul Monetar Internațional, în timp ce nimeni nu susține majorarea taxelor și impozitelor.

Pentru cei cu vârsta între 31 și 60 de ani, precum și a celor peste 61 de ani, principala soluție pentru reducerea deficitului este reducerea numărului bugetarilor.

Sondajul a fost realizat la comanda Digi24, în perioada 9-11 august, prin telefon, la întrebări răspunzând 880 de oameni.

La 1 august 2023 a intrat în vigoare ordonanța de urgență a Guvernului care stabilește măsuri

temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței anunța că prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanță au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie, în marile rețele comerciale.

Astfel, față de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.

(Sursa foto: Pixabay)

(https://economedia.ro)

Lasă un comentariu