Vârsta de mijloc ne aduce nefericire...

Distribuie pe:

Că fericirea se schimbă de-a lungul vieții este o realitate. Pe măsură ce trecem prin viață, ne confruntăm cu suișuri și coborâșuri emoționale, care ne fac să ne întrebăm dacă există o vârstă în care nefericirea este mai accentuată.

La această întrebare au răspuns cercetătorii americani David G. Blanchflower și Andrew J. Oswald, citați de adevarul.ro, printr-un studiu în care au folosit date de la 500.000 de persoane din 72 de țări alese aleatoriu. Concluzia lor a fost că, deși vârsta de mijloc (cu media de 47,2 ani) a fost de-a lungul timpului batjocorită și caricaturată în cultura populară ca fiind momentul în care oamenii fac lucruri nebunești și se angajează în schimbări drastice pentru a-și recăpăta tinerețea pierdută, în realitate această perioadă este o adevărată experiență emoțională, percepută ca fiind cea mai nefericită etapă din viață și că fiecare persoană o trăiește în felul său.

În această perioadă, avem tendința să dezvoltăm o percepție mai pragmatică a vieții și să ne confruntăm cu o povară mai mare a obligațiilor, elemente care ar putea intensifica nivelul de tensiune, fiind influențate de situația de la locul de muncă, de starea de sănătate și de obiectivele pe care în trecut le-am stabilit, dar pe care nu am reușit să le îndeplinim.

Potrivit experților, pe măsură ce ajungem la vârsta mijlocie, ne confruntăm cu o etapă de viață în care este firesc să facem o revizuire amănunțită a așteptărilor și obiectivelor pe care ni le-am stabilit în tinerețe, iar confruntarea cu așteptările neîmplinite generează un sentiment de nemulțumire, pe măsură ce reflectăm la ceea ce ne-am imaginat să realizăm în această fază a vieții noastre.

Totodată, nu prea mai putem ignora schimbările fizice care însoțesc adesea vârsta mijlocie. Schimbările în aspectul și sănătatea noastră au un impact semnificativ asupra stimei de sine și asupra sentimentului de fericire. Felul în care ne percepem corpul și modul în care facem față acestor schimbări ne influențează atitudinea față de noi înșine și față de viață în general.

Vârsta mijlocie ne determină adesea să punem la îndoială direcția pe care am luat-o în viață, precum și să evaluăm scopul pe care îl atribuim acțiunilor noastre și realizările pe care le-am acumulat până atunci, iar aceste întrebări pot fi însoțite de emoții, de anxietate și tristețe.

În această etapă, comparația socială joacă un rol esențial. Este firesc să ne comparăm cu oamenii din jurul nostru, evaluând realizările, statutul și succesele pe care le-am obținut, iar evaluările nefavorabile cresc sentimentele de nefericire și de nemulțumire față de propria noastră persoană. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu