Ambrozia – inamic public

Distribuie pe:

Ambrozia poate face (din nou!) noi victime. E în plin sezon de înflorire. Sunt tot mai multe cazuri de alergii și din ce în ce mai severe. Reacția alergică declanșată poate fi letală! Intervenția rapidă este esențială, iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.

Până când noțiunile de prim-ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament), e bine de știut că există câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni și pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe:

1. Nu aerisiți și evitați ieșirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineața).

2. Protejați pielea, fața, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafață cât mai mare - pentru a evita contactul cu particulele de polen.

3. Faceți efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când ați ajuns acasă. Scuturați hainele și periați încălțămintea, faceți un duș pentru îndepărtarea acestuia de pe piele și schimbați hainele de stradă cu o ținută de interior.

4. Nu uitați, atunci când faceți curățenie să utilizați mănuși și mască de protecție. Ștergeți praful cu lavete umede și folosiți aspiratoare etanșe.

5. Recunoașteți rapid simptomele și severitatea unei alergii: pruritul (mâncarimea), erupțiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roșii) ce se extind rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respirația dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conștiență sunt semnale de alarmă ce atenționează asupra gravității.

6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverși alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronșic până la șoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.

7. În reacțiile severe, adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

9. Mergeți de urgență la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absența unui tratament corespunzător.

10. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență.

Nu uitați (mai ales în această perioadă):

1. 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie.

2. Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane.

3. Temperaturile ridicate, umiditatea redusă și vântul creează mediul propice pentru generarea și răspândirea polenului.

4. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor.

5. Respectați tratamentul prescris de alergolog, atât

ca doze, cât și ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicații.

6. Dacă sunteți alergic, țineți permanent la îndemână medicația de urgență. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.

7. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Dr. TUDOR CIUHODARU, europarlamentar

Hrana zeilor” - o buruiană periculoasă

Perioada sezonului de polen de ambrozie începe de obicei in jurul jumătății lunii iulie și se întinde până la jumătatea lui octombrie. În funcție de condițiile meteorologice, acest sezon poate începe mai devreme sau se poate întinde mai mult. Există persoane cu o sensibilitate foarte mare la polenul de ambrozie, încât pot avea simptome încă de la sfârșitul lunii iulie și chiar până în noiembrie.

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul țării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice. În România, este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline.

Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august - septembrie, până sfârșitul lui octombrie.

Considerată, în vechime, drept “hrana zeilor” (asigurându-le putere și nemurire), ambrozia este, de fapt, o buruiană cu mare potențial alergen.

O singură plantă poate elibera până la 1 miliard de boabe de polen, care, odată ajunse în sol, produc înmulțirea rapidă, provocând grave alergii sezoniere.

Ambrozia crește, de obicei, pe malurile râurilor, la marginea drumurilor, pe câmpuri și pe terenuri virane. Semințele pot rămâne inactive timp de peste 10 ani, înainte de a se transforma în plante. Alaska este una dintre puținele zone “scutite” de această buruiană.

Temperaturile ridicate, vânturile și umiditatea stimulează dezvoltarea plantei și răspândirea polenului pe arii extinse.

Potrivit Fundației pentru Astm și Alergie din SUA, polenul a fost identificat la peste 6 kilometri în largul mării și aproximativ 3 km în atmosferă.

Ambrozia este deosebit de rezistentă la erbicide, ceea ce face foarte dificilă extirparea ei. În zilele călduroase, concentrațiile de polen sunt cele mai ridicate, de obicei între orele 10 și 15.

Persoanele cu alergii la ambrozie sunt adesea sensibile și la anumite alimente deoarece unele fructe și legume pot conține polen care este similar cu cel produs de ambrozie. Afecțiunea este cunoscută sub numele de sindromul alergiei orale și poate fi provocată de banane, pepene galben, ceai de mușețel, castraveți, miere cu polen, semințe de floarea soarelui, dovlecel. Efectele sindromului de alergie orală pot fi reduse prin fierbere, decojire, conservare, după caz.

Polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului animalelor de companie - schimbați-vă hainele îndată ce intrați în locuință, faceți duș înainte de culcare, spălați-vă pe mâini după ce îngrijiți animalul de companie care a petrecut mult timp afară.

În topul celor 420 de zone active din țara noastră, primele locuri în care ambrozia este prezentă sunt: Ilfov, municipiul București, județele: Timiș, Prahova, Arad, Bihor, Iași, Alba, Cluj, Olt, Vâlcea, Giurgiu, Galați, Sibiu.

În județul nostrum, în ultimii ani, prezența ambroziei a fost semnalată, sporadic, în Târgu-Mureș, Sărmășel Gară, Râciu, Sântana de Mureș și în zona Sovata. În general, planta a fost distrusă în zonele în care a fost depistată, primăriilor revenindu-le obligația de a desemna o persoană care să raporteze apariția și evoluția acesteia.

Potrivit legislației în vigoare (Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și HG 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare), primăriile comunale, orășenești și municipale trebuie să verifice anual terenurile de pe raza lor administrativ-teritorială, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an. Obligația de a distruge buruiana revine proprietarilor/deținătorilor de terenuri și celorlalte persoane fizice sau juridice menționate, și pe terenurile cărora au fost identificate focare de infestare, cu obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris primăriile, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

Verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor de combatere a buruienii și aplicarea sancțiunilor se face de către o Comisie mixtă constituită prin Ordin al prefectului, sancțiunile pentru nerespectarea normativelor în vigoare constând în amenzi contravenționale.

Pentru informații utile, cei interesați se pot adresa Direcțiilor pentru agricultură județene, Comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, Direcțiilor județene de sănătate publică și primăriilor.

Utilizări medicinale tradiționale

Deși este “sub incidența legii”, se spune că ambrozia prezintă multe beneficii medicinale: poate fi utilizată ca astringent, antiseptic, emolient și febrifug (sau reductor de febră). Botaniștii folosesc planta în prepararea unor leacuri ce ameliorează greața, disconfortul intestinal și febra, iar în vechime, unele triburi americane indigene preparau, din rădăcina plantei, ceaiuri cu efect laxativ. Sucul din frunze zdrobite poate fi aplicat pe mușcături de insecte sau erupții otrăvitoare de iederă, pentru a calma iritațiile. Polenul este uneori utilizat în terapiile naturale pentru febra fânului. Totuși, precizează specialiștii, dacă aveți o problemă medicală, trebuie să vă consultați medicul, și să nu recurgeți la automedicație. De asemenea, identificarea plantelor poate fi complicată - întrucât multe plante seamănă cu ambrozia, așa că, dacă nu sunteți un bun cunoscător, ar fi mai bine să nu vă încumetați să folosiți ambrozia în scop medicinal. (Surse de informare - ambrozia.info, mmediu.ro, medicalnewstoday.com, madr.ro, lewisginter.org; foto-pixabay.com, catena.ro)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu