Ancheta epidemiologică cu privire la suspiciunea de infecție cu Bacillus anthracis

Distribuie pe:

În data de 21.08.2023, Direcția de Sănătate Publică Mureș a fost informată telefonic, de personalul de specialitate al Compartimentului Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu privire suspiciunea de infecție cu Bacillus anthracis a trei persoane de sex masculin.

În urma acțiunilor specifice derulate, ancheta epidemiologică derulată până în prezent a evidențiat următoarele:

- din 3 persoane considerate suspecte, două au fost internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și una la Spitalul Clinic Județean Mureș.

- Examenul bacteriologic din fragmentul bioptic tegumentar prelevat la momentul respectiv nu a confirmat infecția cu Bacillus anthracis.

- pentru investigații suplimentare au fost recoltate și trimise probe biologice la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino București, unde rezultatele examenului RT-PCR al fragmentului bioptic prelevat de la primele 2 cazuri suspecte au fost pozitive, confirmând prezența Bacillus anthracis. Examinările bacteriologice și serologice au prezentat rezultat negativ.

- infecția cu agentul etiologic a fost una locală, la nivel tegumentar, fără diseminare sistemică. Evoluția clinică este bună, toate cele 3 cazuri fiind externate.

- ambii pacienți au participat la sacrificarea și tranșarea unei bovine. Rezultatul probelor prelevate și transmise pentru examinare Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București a fost pozitiv.

- pe lângă cele 3 cazuri menționate mai sus, în decursul anchetei epidemiologice au mai fost identificate alte 20 de persoane care dețineau carne sau produse din carne provenind de la animalul respectiv. Toate aceste persoane au fost supravegheate medical și până în prezent nu prezintă simptome de îmbolnăvire.

BIROUL DE PRESĂ AL DIRECȚIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ

Lasă un comentariu