A murit Mircea Snegur. Maia Sandu anunță zi de doliu național

Distribuie pe:

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, a murit la vârsta de 83 de ani.

16 septembrie va fi declarată zi de doliu național, anunță președintele Maia Sandu.

“Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova. Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur”, a scrie pe Facebook Maia Sandu.

Ziua de 16 septembrie va fi declarată zi de doliu național și vor fi organizate funeralii cu onoruri de stat.

“Trăiască Moldova independentă!” - cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și Republica Moldova”, amintește Maia Sandu.

Cine a fost Mircea Snegur

Mircea Snegur fost președinte al R.Moldova în perioada 1990-1996 este unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională. A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, scrie TV8.

Mircea Snegur a susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței Republicii Moldova și a contribuit la recunoașterea tânărului stat de către Occident.

Mircea Snegur s-a născut în 1940. în satul Trifănești din Soroca. În anul 1956 a absolvit școala medie din satul Frumușica, raionul Florești. Studiile superioare le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. (Preluare Spotmedia.ro)

(Foto: Președinția Republicii Moldova)

Lasă un comentariu