Consumul moderat de bere, mai degrabă decât abținerea totală, poate avea efecte benefice asupra sănătății intestinului, reiese din studiul realizat de Universitatea de Medicină Dalian, din China, și publicat recent în Frontiers in Nutrition.
Potrivit cercetătorilor, berea întărește sistemul imunitar datorită unui număr semnificativ de bacterii sănătoase, care au un efect favorabil asupra florei intestinale. Polifenolii, fibrele și etanolul care se găsesc în bere sunt ingredientele cheie pentru stimularea sistemului imunitar.
Cercetătorii au constatat că berea este mai eficientă decât probioticele. “Dar, numai cu moderație, deoarece abuzul de alcool cauzează cancer”, avertizează autorii. Probioticele sunt bacterii vii și drojdii cu certe beneficii pentru sănătate, care se găsesc și în produse precum brânza și iaurtul.
Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Anglia (NHS), aceste microorganisme ajută la restabilirea echilibrului natural al florei intestinale atunci când aceasta a fost perturbată în timpul unei boli și luptă împotriva bacteriilor rele rămase.
“Ca băutură obținută în urma unui îndelungat proces de fermentație, berea este bogată în aminoacizi esențiali, vitamine, oligoelemente și substanțe bioactive implicate în reglarea multor funcții fiziologice”; se arată în studiu.
“Polifenolii din malțul de bere și din hamei sunt, de asemenea, compuși activi importanți care interacționează cu microbiomul intestinal”, au adaugă cercetătorii.
Analiza a scos în evidență posibilitatea utilizării substanțelor bioactive din compoziția berii, într-o etapă ulterioară, astfel încât, produsele viitoare, etichetate ca “bere sănătoasă”, să poată preveni boli precum arterioscleroza și bolile de inimă, contribuind, totodată, la îmbunătățirea circulației sanguine.
Autorii atrag atenția că beneficiile consumului de bere se aplică doar băutorilor moderați: “Riscul de deces este mai mic la consumatorii moderați și crește la marii băutori”.
Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Anglia, consumul de alcool în exces crește riscul afecțiunilor grave, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral, boli hepatice și mai multe tipuri de cancer.
Serviciul Național de Sănătate din Anglia îi sfătuiește pe oameni să nu consume, în mod regulat, mai mult de paisprezece unități de alcool pe săptămână, o unitate însemnând 10 mililitri de alcool pur.
În ce privește berea, Organizația Mondială a Sănătății a definit un consum moderat de bere ca o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei. (sursa - tg24.sky.it, foto - pixabay.com) (I.S.)
Ileana Sandu