Biserici monument din județul Mureș, renovate cu sprijinul Guvernului ungar

Distribuie pe:

Duminică, au fost sfințite cinci biserici romano-catolice din Transilvania, clădiri de patrimoniu aparținând Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, renovate cu sprijinul Guvernului ungar. Bisericile din Dumitreni (Bălăușeri), Beu (Miercurea Nirajului) și Nazna-Sâncraiu de Mureș, din județul Mureș, Racu, din județul Harghita, și Săcărâmb, din județul Hunedoara, au fost sfințite din nou în cadrul unor ceremonii religioase, în prezența unor oficiali din țara vecină.

Slujba a avut loc la Dumitreni, unde episcopul auxiliar de la Alba Iulia, László Kerekes, a mulțumit pentru renovare, notează MTI.

Regõ Lánszki, secretar de stat responsabil pentru construcții în cadrul Ministerului Construcțiilor și Transporturilor din Ungaria, a subliniat, în discursul său, că “atât casa, cât și țara trebuie construite pe o stâncă, pe o fundație potrivită”. În opinia sa, această fundație solidă este comunitatea - necesară atât pentru clădirea națiunii, cât și pentru restaurarea bisericilor, motiv pentru care Guvernul ungar sprijină renovarea clădirilor de patrimoniu din Bazinul Carpatic.

În această toamnă, Parlamentul de la Budapesta va adopta o nouă lege privind construcțiile și protecția patrimoniului, normativ în baza căruia va fi creat un registru al monumentelor, cuprinzând “întregul patrimoniu maghiar din Bazinul Carpatic, cu toate detaliile sale”, a explicat Lánszki, adăugând că acest lucru va permite tuturor maghiarilor să afle mai multe despre aceste monumente și îi va încuraja să le viziteze, în contextul în care în toată Europa, bisericile sunt închise, demolate sau transformate în baruri.

László Diószegi, directorul Fundației “Teleki László” (care s-a ocupat de renovarea bisericilior), a amintit că toate clădirile de patrimoniu din afara granițelor Ungariei reprezintă dovada prezenței, în trecut, a maghiarilor, chiar în măsură mai mare decât a documentelor de arhivă, care pot să dispară cu ușurință: “Pietrele nu pot fi îndepărtate atât de ușor, dar, cu siguranță, dacă nu există un acoperiș deasupra bisericii, pietrele se pot prăbuși”.

Bisericile romano-catolice recent inaugurate datează din secolele XIII-XVIII și au elemente medievale deosebite. (foto - Biserica “Sfântul Adalbert” din satul Beu - Miercurea Nirajului; sursa - ro.wikipedia.org)

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu