La data de 10 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Sighișoara au dispus reținerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a unui bărbat de 40 de ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
În fapt, la aceeași dată, în jurul orei 1.30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Sighișoara au oprit în trafic, pe strada Zaharia Boiu, un autoturism, condus de un bărbat de 40 de ani, din municipiul Sighișoara.
Urmare a verificărilor efectuate în bazele de date, a rezultat faptul că acesta figura ca având suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule. De asemenea, deși bărbatul emana halenă alcoolică, a refuzat testarea alcoolscopică și prelevarea mostrelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei în sânge.
În cauză, polițiștii Biroului Rutier Sighișoara au întocmit un dosar de cercetare penală, iar față de bărbatul de 40 de ani a fost emisă o ordonanță de reținere, pentru 24 de ore.
Acesta a fost condus sub escortă și predat Centrului de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Mureș.
DEPISTAȚI ÎN TRAFIC, SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI
La data de 9 octombrie a.c., în jurul orei 16.30, polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Sovata au depistat, pe strada Praidului, o conducătoare auto, de 47 de ani, aflată sub influența băuturilor alcoolice.
Femeia a fost testată cu aparatul etilotest, care a indicat o concentrație de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei în sânge, aceasta a fost condusă la o unitate medicală, spre a-i fi prelevate mostre biologice.
Cercetările sunt continuate de polițiști, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
***
La data de 10 octombrie a.c., în jurul orei 00.10, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Râciu, aflați în timpul monitorizării traficului rutier pe segmentul de drum Voiniceni-Sântana de Mureș, au oprit, la intersecția DN 15 E cu DC 137, un autoturism, condus de un bărbat, de 50 de ani, din Târgu Mureș.
Fiind testat alcoolscopic, rezultatul testului de respirație a indicat o valoare de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea prelevării mostrelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei în sânge.
Polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
***
Cu aceasta ocazie, arătăm că printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere cu consecințe grave se află consumul de băuturi alcoolice și/sau consumul de substanțe psihoactive, precum și conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere!
Readucem în atenția conducătorilor auto noile modificări legislative, reglementate prin Legea 213 din 2023 pentru modificarea Codului penal, care se referă la faptul că, în cazul conducătorului auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
EFECTELE NOCIVE ALE CONSUMULUI DE SUBSTANȚE INTERZISE, SUBIECTE DE DISCUȚIE CU LICEENII MUREȘENI
Siguranța tinerilor și asimilarea principalelor recomandări preventive de către aceștia reprezintă una dintre prioritățile poliției mureșene, fapt pentru care polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș organizează frecvent întâlniri interactive cu elevii de la diferite unități de învățământ din județ.
Atât în cursul săptămânii trecute, cât și în prezent, polițiștii de prevenire au abordat, alături de elevii Colegiului Național ,,Unirea” și Liceului Teologic Reformat Târgu Mureș, subiecte referitoare la consecințele juridice și psiho-sociale ale consumului de substanțe interzise.
Importanța conștientizării alegerilor făcute, mai ales la vârstele adolescenței, a fost subliniată în cadrul întâlnirilor prin prezentarea unor materiale video conținând experiențele și mărturiile unor foști consumatori.
Nici de această dată nu au lipsit întrebările, grație cărora informațiile au avut posibilitatea de a se sedimenta, într-o manieră interactivă.
Astfel de activități vor continua și în perioada următoare.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE AL IPJ MUREȘ