Sfânta Parascheva

Distribuie pe:

Sfânta Parascheva de la Iași este pomenită de Ortodoxia Românească în 14 octombrie. Moaștele sale au fost aduse în 1641 de la Constantinopol de către domnul Moldovei Vasile Lupu și depuse în Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Sfânta a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, fiind născută într-o familie de creștini bogați, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că, la vârsta de 10 ani, mergând cu mama sa la biserică, Cuvioasa Parascheva a auzit cuvintele Mântuitorului: ,,Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determină să-și dăruiască hainele sale săracilor. A înțeles că iubirea către Dumnezeu se manifestă prin milostenie.

A petrecut cinci ani în post și rugăciune în mânăstirea din Heracleea Pontului, unde a intrat la 15 ani. Se închină apoi la Mormântul Domnului și se nevoiește vreme de mai mulți ani într-o mică mânăstire de călugărițe de pe valea Iordanului.

Luând poruncă de la îngerul Domnului, la 25 de ani, se întoarce în satul natal, rămânând doi ani lângă biserica din Epivata, în post, smerenie și rugăciune. Apoi pleacă pe mare, la Constantinopol. Bolnavă, trece la Domnul, la 14 octombrie 1050, în vârstă de 25 de ani.

An de an, numeroși pelerini din toată țara merg și se roagă la Sfânta Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei, pentru sănătate sufletească și trupească, iar numeroase minuni se petrec de fiecare dată.

(B.V.B.)

Lasă un comentariu