Știu politicienii ce vor târgumureșenii? Vor avea românii candidat unic în 2024?

Distribuie pe:

Apelul făcut săptămâna trecută de Ciprian Dobre, prefectul de Mureș și președintele PNL Mureș de unitate a românilor, în 2024, nu a rămas fără reacții. De la cele mai dure, din partea UDMR, până la cele mai nuanțate, venite din partea politicienilor români, mulți dintre ei luați prin surprindere. De adevărat, niciun politician român nu a spus NU. Au spus fie că este o propunere de discutat, fie că mai degrabă ar trebui vorbit despre proiecte și despre viziune, fie că propunerea ar fi trebuit să vină din partea altcuiva. Un alt aspect mult discutat a fost faptul că Dobre a atacat “la baionetă” liderul administrației din Târgu Mureș în timp ce partidul său deține funcția de viceprimar. Întrebat de un jurnalist în timpul conferinței de presă dacă ar fi dispus, inclusiv să facă o alianță cu AUR, Dobre a dat de înțeles că oricine este binevenit într-o astfel de construcție. Președintele AUR Târgu Mureș, de exemplu, a spus că este o idee bună de care este nevoie în Târgu Mureș. UDMR Mureș a transmis un comunicat de presă în care susține că anunțul PNL este menit să “definească izul naționalist” al campaniei viitoare, iar că mențiunea unei eventuale cooperări cu AUR este “un semn clar al lipsei de respect față de comunitatea maghiară”. A urmat, la sfârșitul săptămânii trecute, declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a dat exemplul de la Târgu Mureș, susținând că partidele democratice trebuie să facă un “cordon sanitar politic” împotriva AUR.

Deocamdată, în România știm că este democrație. În democrație, partidele pot, dacă vor, să se alieze în orice fel pentru alegeri. Desigur că în cazul Târgu Mureșului, partidele vor trebui să primească voie de la București să facă diferite alianțe. Dar revenind aici, acasă la noi, cred că nu trebuie să se supere nimeni. Comunitatea maghiară aleargă pe culoarul ei pentru alegerile locale, având de făcut un singur lucru: să își cheme alegătorii la vot și să spere că vor lua cât mai multe primării, având în vedere că alegerile sunt dintr-un singur tur. Comunitatea maghiară a ales, ca acum patru ani, să propună un candidat independent susținut de toate forțele politice maghiare. O eventuală “unire” a românilor din Târgu Mureș, pentru alegerile de la anul, ar fi doar o reacție la strategia UDMR.

Rămâne de văzut dacă politicienii români își vor putea lăsa deoparte orgoliile și dacă vor putea stabili împreună condițiile colaborării: va fi candidatul lor independent?; cum vor candidat partidele pentru Consiliul Local?; care sunt primele 10 teme majore pe care le vor târgumureșenii?

Ca să le dăm o mână de ajutor politicienilor locali, le dăm noi principalele probleme care îi interesează pe locuitorii din Târgu Mureș, indiferent de etnia lor. Acestea le-am cules din scrisorile pe care le primim la redacție sau din convorbirile cu ei: siguranță publică, curățenie, să nu mai fie umiliți atunci când au treabă la diferite instituții, îngrijirea spațiilor verzi, transport public eficient, acces la cultură și, nu în ultimul rând, să fie ascultați, nu doar auziți.

Ioan Husar

Lasă un comentariu