Românii care cer repatrierea - încă blocați în Gaza

Distribuie pe:

Românii din Gaza au fost, pentru a treia zi la rând, dați la o parte în procesul de evacuare limitată a străinilor care se află în enclava palestiniană asediată de Israel.

Pe lista aprobată pentru trecerea în Egipt prin punctul de la Rafah sunt 571 de persoane, însă niciun român. Ieri, în cea de a treia zi de la deschiderea trecerii din Gaza în Egipt, pe lista lista comunicată de autoritățile din Gaza, validată de Egipt și Israel, nu a figurat nicio persoană cu cetățenie română, potrivit unor surse guvernamentale citate de mass-media.

În Fâșia Gaza se află 235 de români care au cerut repatrierea, precum și 50 de cetățeni din Republica Moldova.

Bucureștiul susține că “pentru ajutorarea persoanelor cu dublă cetățenie, care doresc evacuarea din Fâșia Gaza, sunt implicate toate instituțiile statului cu atribuții în domeniu”.

Demersurile autorităților române nu sunt, însă, vizibile în planul rezultatelor concrete, în timp ce eforturile altor state s-au concretizat: pe lista de ieri au figurat peste 360 de persoane cu pașaport american; alți străini ce urmau să scape, ieri, din Gaza, provin din Germania, Italia și Mexic.

Potrivit hungarytoday.hu, opt din cincisprezece cetățeni unguri au reușit să părăsească Fâșia Gaza, în timp ce contactele cu ceilalți șapte vor continua pentru a asigura evacuarea lor cât mai curând posibil, a anunțat joi ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó.

Oficialul ungar a subliniat că aceste cincisprezece persoane înseamnă, practic, trei familii și, cu adăugarea a cinci rude palestiniene, putem vorbi despre douăzeci de persoane. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu