Dezbatere la Consiliul Județean Mureș: Centrul de Inovare Transilvania

Distribuie pe:

Un studiu privind înființarea unui centru de cercetare-dezvoltare-inovare și transfer tehnologic în județul Mureș, denumit Centrul de Inovare Transilvania, care are ca scop identificarea locației, a direcțiilor de investiții, a potențialilor parteneri și a principalelor etape de parcurs, a fost prezentat, joi, în premieră, cadrul unei dezbateri publice, la sediul Consiliului Județean Mureș.

“Astăzi, într-adevăr, centrul de inovare se calează pe direcțiile principale, strategice ale județului Mureș. El practic vine să ofere condiții prielnice pentru asigurarea inovării nu numai la nivel de județ, ci și la nivel regional. Deci noi îl gândim într-o perspectivă regională. Inovarea aduce prosperitate acolo unde apare. Evident, ea are nevoie de anumite condiții de a apărea, nu apare pur și simplu (...). Inovarea apare mai ales pe lângă orașele importante, pe lângă centrele universitare. Inovarea necesită investiții, pentru că fără investiții știm foarte bine că nu putem inova într-un mod sustenabil așa cum ne dorim. Iar această inițiativă de a crea un concentrator de inovare, care practic reprezintă acest Centru de Inovare Transilvania, este o condiție de bază a existenței acestui atribut al inovării”, a declarat directorul general al WING Computer Group, Cosmin Karl Bănică. Potrivit reprezentantului companiei care realizează studiul Centrului de Inovare Transilvania, inovarea nu este un lux, ci o necesitate, iar această viziune este una progresistă care vine într-un moment oportun.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, susține că Centrul de Inovare Transilvania se dorește a fi construit într-o zonă cât mai accesibilă. “Este vorba de înființarea unui centru de cercetare, inovare, dezvoltare și transfer tehnologic în județul Mureș. Am început să vorbim încă de acum trei ani de zile de acest Centru și scopul acestui studiu este identificarea în primul rând a locației optime. Noi ne-am dori să fie undeva într-o zonă cât mai accesibilă în apropierea autostrăzilor, aeroportului și a căilor ferate. (...) Scopul acestui studiu este identificarea, în primul rând, a locației optime care am dori să fie undeva într-o zonă cât mai accesibilă, undeva în apropierea autostrăzilor, aeroportului și a căilor ferate. Ca și paranteză, avem într-adevăr o zonă pe care o cunoașteți foarte bine, coborârea de pe autostradă, în Ungheni, unde este aproape și calea ferată și cea aeronautică și autostrăzile, deci unde am dori, în principiu, să construim și un nod multimodal, care ar face o legătură foarte bună cu acest centru de inovare”, a spus Peter Ferenc.

Președintele CJ Mureș a subliniat că realizarea acestui studiu a fost absolut necesară pentru pregătirea obținerii unei finanțări nerambursabile și că va fi construit ținându-se cont de principiile eficienței energetice în contextul tranziției juste către neutralitate climatică. (Agerpres)

Lasă un comentariu