Analiză Reuters: Putin candidează pentru un nou mandat. Sigur va câștiga

Distribuie pe:

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a decis să candideze pentru un nou mandat de șef al statului în martie anul viitor și va rămâne astfel la putere cel puțin până în 2030, au declarat agenției Reuters șase surse cărora agenția nu le dezvăluie identitatea.

Putin, care a împlinit 71 de ani pe 7 octombrie, a preluat președinția Rusiei de la Boris Elțin în ultima zi din 1999 și este deja conducătorul rus aflat la putere la Moscova cel mai mult timp de la Stalin încoace, depășind și recordul de 18 ani al liderului sovietic Leonid Brejnev.

Sursele Reuters, care au cerut să li se păstreze anonimatul datorită sensibilității politice de la Kremlin, au afirmat că decizia lui Putin a ajuns la subordonați, iar acum consilierii săi pregătesc campania electorală. Președintele este apreciat favorabil de 80% din ruși conform sondajelor de opinie, iar dacă va candida, alegerile vor fi o formalitate; el va câștiga cu siguranță, fiind sprijinit de întreg aparatul de stat, de presa de stat și neavând practic nicio opoziție serioasă.

“Decizia a fost luată - va candida”, a afirmat una din sursele citate de Reuters. O alta, care confirmă o știre publicată luna trecută de ziarul Kommersant, susține că în câteva săptămâni se vor da în acest sens indicii atent dirijate. A treia sursă, în acord cu celelalte, precizează că consilierii președintelui se pregătesc deja pentru participarea sa la alegeri. Alte trei surse afirmă același lucru: Putin va candida.

SUA lucrează foarte activ” pentru suplimentarea ajutorului umanitar în Gaza

SUA lucrează “foarte activ” pentru furnizarea de mai mult ajutor umanitar Fâșiei Gaza, în prezent asediată de armata israeliană, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, luni, la Ankara, unde a efectuat o scurtă vizită în cadrul eforturilor de dezamorsare a crizei din Orientul Mijlociu, potrivit AFP. “Am făcut progrese mari în ultimele zile pentru a crește ajutorul în Gaza”, a declarat presei șeful diplomației americane după o discuție tete-a-tete de două ore și jumătate cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, afirmând că o “pauză (în lupte) ar putea ajuta de asemenea la aceasta”. “Lucrăm foarte activ pentru a ajunge la mai mult ajutor umanitar în Gaza și avem mijloace foarte concrete pentru a obține asta. Și cred că veți vedea în zilele următoare că ajutorul poate fi extins într-un mod semnificativ”, a adăugat Blinken, care a efectuat în weekend un turneu-fulger în Iordania, Israel, Cisiordania și Irak, înainte de a se deplasa la Ankara.

Washingtonul, a afirmat Blinken, a cerut totodată Israelului “minimizarea pierderilor civile”.

Primul aliat politic și militar al Israelului, SUA se opun unei încetări a focului în Fâșia Gaza, preferând varianta “pauzelor” pentru transportarea ajutorului umanitar civililor prinși în Fâșia Gaza.

În acest sens, Blinken a spus că o “pauză umanitară” în război ar fi benefică și pentru ostaticii luați de miliția islamistă Hamas în atacul său asupra Israelului de luna trecută, deși a subliniat că nu poate detalia acest aspect. Blinken, care a făcut aceste declarații pe aeroportul din Ankara, înainte de a pleca spre Tokyo, a calificat drept un “succes” faptul că până acum conflictul “nu s-a extins în regiune”. (Grupaj Agerpres)

Lasă un comentariu