Redivivus... Dimitrie Cantemir (+1723 - 2023)

Distribuie pe:

Motto: “Istoria este imaginea trecutului din care rezultă învățăminte și exemple pentru viitor; ea conservă drepturile și ne aduce aminte datoria...”.

August Treboniu Laurean (1810-1881), istoric, jurnalist, filolog, unul din conducătorii Revoluției de la 1848, membru fondator al Academiei Române.

* “Dacă vei ști să înțelegi dreapta socoteală și chivernisire cu toată simțirea și tot sufletul tău, cu toată inima spre Dumnezeu, atunci nu vei fi lipsit de tot binele. Dreptul nu va muri în veac, pentru că el umblă potrivit sfintelor porunci ale lui Dumnezeu.”

***

* “Dumnezeu Atoatefăcătorul nu te-a făcut piatră, lemn sau vreun alt fel de animal fără de simțire, ci om înzestrat cu minte și cu socoteală și te-a înnoit cu duh dumnezeiesc”.

***

* “Cei ce topesc multe lumânări în citirea cărților, tocesc și vederea ochilor trupului; dar cei ce n-au căutat niciodată pe slove, măcar că li-au păzit mai ascuțită vederea ochilor, însă neștiința i-a vîrât în întuneric și în tartarul (partea cea mai de jos) necunoștinței”.

(Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu Lumea, sau Giudețul Sufletului cu Trupul).

Dimitrie Cantemir (1673-1723), Domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710-1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin. George Călinescu îl descria drept “un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru”. Tatăl său a fost domnitorul Moldovei, Constantin Cantemir; la decesul acestuia, conform modelului lui Constantin Brâncoveanu, a fost numit domnitor Dimitrie Cantemir, dar n-a fost confirmat de Poarta Otomană. A locuit următorii ani în Constantinopol, unde a însoțit armata otomană în expediția eșuată din Ungaria, fiind martor al înfrângerii otomanilor în Bătălia de la Zenta, unde s-a convins de decadența Imperiului Otoman. În 1710 a fost numit la tronul Moldovei, având misiunea de a-l supraveghea pe Constantin Brâncoveanu, bănuit de neloialitate față de Poarta otomană, în schimb a încheiat el însuși un tratat cu Imperiul Rus al lui Petru cel Mare. Armata rusă, ajutată de moldoveni, a suferit o înfrângere din partea turcilor în Bătălia de la Stănilești. În consecință, Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia, unde și-a petrecut restul vieții, în mijlocul preocupărilor intelectuale. În anul 2003 un parc din Instanbul a primit numele lui Dimitrie Cantemir. Este considerat în Turcia ca fondator de muzică laică și religioasă sub numele de Cantemiroglu, primind titlul de pașă cu trei tuiuri de la Ahmed al III-lea, cunoscut ca mare susținător al artelor. Printre operele istorice se remarcă: “Descriptio Moldaviae”, “Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor” (carte, care, mai târziu, a fost folosită de reprezentanții Școlii Ardelene...), “Istoria Creșterii și Descreșterii Curții Otomane”, “Divanul” sau “Gâlceava înțeleptului cu lumea...”, “Sacrosanctae Scientiae...”, “Istoria ieroglifică” ș.a.

A murit în Rusia, la 21 august 1723, în satul său, Dmitrovska, după campania lui Petru cel Mare la Marea Caspică, în zona Derbent, în urma unui diabet avansat, și a fost înmormântat într-o criptă din Biserica Sf. Nicolae din Moscova, construită după planurile sale și cu hramul ca al bisericii Sf. Nicolae, zisă și Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iași. Actualmente, osemintele sale se odihnesc în Biserica “Trei Ierarhi” din Iași, repatriate grație lui Nicolae Iorga, în anul 1935. Pe lespedea raclei sale este scris următorul text: “Aici, întors din lunga și prea greaua pribegie înfruntată pentru libertatea țării sale, se odihnește DIMITRIE CANTEMIR, Domn al Moldovei”.

Numele său a fost atribuit multor străzi și localități din România și Republica Moldova. În sudul Republicii Moldova există orașul și raionul Cantemir. Numeroase instituții de educație și cultură din ambele țări îi poartă, de asemenea, numele. Un monument al său se află amplasat în orașul Țarițâno din Rusia, iar altul la București, pe Bulevardul Dimitrie Cantemir. În anul 2007, președintele României, Traian Băsescu, a inaugurat, la Istanbul, Muzeul Dimitrie Cantemir, în cartierul Fener, unde domnitorul a locuit. La Universitatea din Oxford (din Regatul Unit), în cadrul Facultății de istorie, există Centru de cercetări “Cantemir Institute”. De asemenea, în București, există o universitate care îi poartă numele. În anul 2004 a fost imprimată pe CD muzica lăsată de Dimitrie Cantemir, interpretată de Linda Burman și comentată de Owen Right. Între 1973-1975, în România a fost turnat un film artistis de lungmetraj, în două părți: “Cantemir și Mușchetarul român” și “Dimitrie Cantemir”.

P.S. Epistola II Petru, cap. 3, vers. 17-18: “Deci voi, iubiților, cunoscând acestea de mai înainte, păziți-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâți de rătăcirea celor fără de lege, să cădeți din întărirea voastră. Ci creșteți în har și în cunoașterea Domnului nostru Iisus Hristos. A lui este slabva, acum și în vecii vecilor! Amin.

Cu respect pentru cărturarii Patriei,

preot ortodox român,

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu