În cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Aqua Invest Mureș” a fost prezentat Studiul de Fezabilitate al Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mureș, proiect care cuprinde în total 30 de UAT-uri, infrastructura având o lungime de peste 700 de km. Este vorba despre infrastructura de apă potabilă care cuprinde 26 de UAT-uri; infrastructura de apă uzată care cuprinde UAT-urile Ogra, Sânpaul, Adămuș, Pănet; trei stații de tratare a apei potabile în Luduș, Sângeorgiu de Pădure, Reghin și șapte stații de epurare apă uzată în Târgu Mureș, Reghin, Luduș, Iernut, Sighișoara, Cristuru Secuiesc, Sânpaul.
Proiectul are o valoare totală de circa 280 milioane de euro și va fi finanțat prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă.
Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Aqua Invest Mureș”, Ovidiu Dancu, a declarat, referitor la acest studiu, că “acest studiu de fezabilitate reprezintă documentația care va sta la baza elaborării cererii care va fi depusă în vederea finanțării proiectului în exercițiul financiar 2021-2027 prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă - PODD. Cu unele modificări aduse
Programului Operațional Infrastructura Mare generate de modificarea obiectivelor generale, a obiectivelor strategice, a utilizării resurselor de energie verde, acest studiu va sta la baza implementării Masterplanului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Mureș. Ghidul de finanțare aferent finanțării este în dezbatere publică, posibila depunere a cererii de finanțare fiind vara anului 2024”. (D.B)
Dragoș Bardoși