Știri

Distribuie pe:

Știri interne

Ciolacu în SUA: Românii nu pot fi ținuți în țară decât dezvoltând serviciile publice și infrastructura

Românii nu pot fi ținuți în țară decât dezvoltând serviciile publice și infrastructura, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, duminică, în cadrul unei recepții unde s-a întâlnit cu români stabiliți în SUA. “Nu am venit să insist să reveniți în România, pentru că știu că n-o veți face. Ați realizat și aveți deja o familie în Statele Unite și sunt ferm convins că vă este foarte greu să reveniți în acest moment în România.

În schimb, putem dezvolta lucruri împreună”, a arătat el.

Marcel Ciolacu a spus că speră ca “SUA să devină cel mai important investitor direct în România în toate domeniile și cel mai important partener comercial non-UE al României”.

În acest fel, a apreciat el, diaspora va găsi calea de a comunica mai bine cu țara. “Oricâte start-up nation am face noi pentru diaspora, Guvernul României, la elita care este în țara aceasta, trebuie ceva mai mult”, a punctat șeful Executivului.

Ciolacu a vorbit și despre situația de securitate din țara noastră și s-a referit și la eforturile de a include România în Visa Waiver.

“Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment și proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunțarea la vizele și programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăși această provocare fără ajutorul dumneavoastră și fără implicarea dumneavoastră personală”, s-a adresat premierul celor prezenți.

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, prezentă la recepția de la Washington D.C., a afirmat că parteneriatul strategic “nu a fost niciodată mai important decât în prezent, în contextul amenințărilor cu care ne confruntăm în Europa, din cauza unei Rusii agresive și a atacului său asupra Ucrainei”. Ea a vorbit și de achizițiile militare pe care țara noastră le-a făcut din Statele Unite ale Americii. În ceea ce privește includerea României în programul Visa Waiver, ea a spus că există progrese.

Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin faptul că țara noastră s-a alăturat Alianței Solare

Securitatea energetică a României va crește prin faptul că țara noastră s-a alăturat, duminică, Alianței Solare Internaționale, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a afirmat, la evenimentul în cadrul căruia România a aderat la Alianța Solară Internațională, că aceasta arată angajamentul ferm al țării noastre de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon și prin utilizarea surselor regenerabile de energie.

Președintele și-a exprimat convingerea că, prin aderarea la Alianța Solară Internațională, România va avea o cooperare mai largă și mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianței, precum și cu alte țări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

“România urmărește să își extindă capacitatea de producere a energiei solare și să îmbunătățească accesul național la energia electrică solară la prețuri accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianțe precum aceasta, în ceea ce privește finanțarea, dezvoltarea tehnologiei și consolidarea capacității solare. Alăturarea la această alianță va susține România în implementarea obiectivelor ambițioase privind energia solară incluse în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice”, a declarat Klaus Iohannis.

El a punctat că, până în 2030, România își propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.

AGERPRES

ȘTIRI EXTERNE

Filipine: Atentat islamist la o liturghie catolică, soldat cu 4 morți

Poliția filipineză a anunțat ieri că a identificat cel puțin doi suspecți în atentatul cu bombă care a ucis patru oameni la o liturghie catolică duminică, în orașul Marawi, transmite Reuters. Bomba a fost detonată în sala de sport a universității din localitatea deja devastată în 2017 de o campanie militară împotriva Statului Islamic.

Atentatul a fost revendicat de militanți ai Statului Islamic, iar Allen Nobleza, șeful poliției din regiune, a promis că vor fi urmăriți toți cei implicați.

Xeres Trinidad, purtător de cuvânt al armatei, a declarat că este la curent cu revendicarea atentatului de duminică de către Statul Islamic și că se încearcă verificarea ei. El a mai afirmat că doar șapte din cei 54 de răniți se mai află în spital.

Israel: Procesul de corupție al lui Netanyahu, reluat ieri

Procesul pentru corupție al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a reluat luni la Ierusalim, la circa două luni după suspendarea sa din cauza atacului sângeros al mișcării palestiniene islamiste Hamas din 7 octombrie, relatează AFP.

Netanyahu, în vârstă de 74 de ani, este bănuit că a primit de la o serie de persoane ultrabogate un important volum de cadouri în valoare de circa 700.000 de șekeli (176.000 de euro), sub formă de trabucuri, sticle de șampanie și bijuterii, între 2007 și 2016. Premierul este acuzat de corupție, fraudă și abuz de încredere.

China își întărește relațiile cu Belarus

China dorește să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus, a afirmat președintele chinez Xi Jinping după convorbirile sale de luni de la Beijing cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko, au consemnat Xinhua și Reuters.

China dorește totodată să-și intensifice coordonarea și cooperarea cu Belarus în cadrul unor mecanisme multilaterale cum sunt Organizația Națiunilor Unite și Organizația de Cooperare de la Shanghai, a mai afirmat liderul chinez. Xi Jinping i-a spus de asemenea președintelui belarus că țările lor ar trebui să ia măsuri pentru îmbunătățirea transportului transfrontalier și promovarea relațiilor economice și comerciale, precum și a schimburilor între persoane.

Hamas încă nu este înfrântă în nordul Fâșiei Gaza

Campania armatei israeliene în nordul Fâșiei Gaza continuă simultan cu avansarea către sudul enclavei palestiniene, în scopul distrugerii pozițiilor mișcării islamiste palestiniene Hamas, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Jonathan Conricus, relatează DPA.

“Nu i-am înfrânt total din punct de vedere militar în nord, dar am făcut progrese”, a declarat Conricus pentru CNN.

“Le-am spus de la început civililor israelieni și oricui din lume ne asculta că lupta contra Hamas va dura, din păcate. Este o operațiune dificilă pe un teren dificil, unde luptăm contra unui inamic foarte hotărât, care nu are nicio problemă să sacrifice civili pentru cauza sa militară”, a adăugat el.

Reprezentantul IDF a respins acuzațiile formulate de organizații umanitare conform cărora sutelor de mii de civili din partea de sud a orașului Gaza nu li se acordă suficient timp de către armata israeliană pentru a ajunge în locuri sigure.

Situație complicată pe frontul din Ucraina

Trupele ruse și-au intensificat și mai mult asalturile asupra orașului Avdiivka, în estul Ucrainei, atacând din două direcții suplimentare, în scopul de a încercui localitatea, au informat luni autoritățile locale, citate de France Presse. Armata rusă încearcă să cucerească acest oraș industrial fortificat din Donbas de aproape două luni, Avdiivka devenind astfel principalul punct fierbinte al frontului după eșecul contraofensivei ucrainene din vară.

Germania continuă controalele la granița cu Polonia, Cehia și Elveția

Germania prelungește până la 15 decembrie controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția, a anunțat ieri Ministerul Federal de Interne, transmite dpa. În mod normal, nu ar trebui să existe controale sau verificări de documente întrucât toate țările vecine fac parte din Spațiul Schengen. Germania a reimpus însă controale într-un efort de a stopa migrația ilegală.

Agerpres

Lasă un comentariu