Tineri pianiști, în competiție internațională

Distribuie pe:

În seara de 23 noiembrie 2023, la Filarmonica târgmureșeană, s-a desfășurat concertul simfonic dedicat câștigătorilor Concursului Internațional de Pian din Tg. Mureș, respectiv finaliștilor întrecerii.

Aflat la a doua ediție, concursul își propune să lanseze și să evidențieze tineri pianiști cu vârsta sub 33 de ani, cuprinzând trei etape cu cerințe repertoriale dificile, care pun la încercare talentul, virtuozitatea, pregătirea și rezistența psihică a concurenților, al căror program trebuie să cuprindă întreaga arie stilistică de interpretare, de la baroc, la modern, conform regulamentului.

Juriul concursului a fost alcătuit din personalități ale vieții muzicale naționale și internaționale, precum pianistul Csiky Boldizsár jr., prof. univ. dr. la Academia Națională de Muzică din Cluj-Napoca, inițiatorul și președintele concursului, pianistul Daniel Goiți, prof. univ. dr. la aceeași academie mai sus menționată, prof. dr. Bonnyai Apolka, din Ungaria, dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii din Sibiu, baritonul György Levente, managerul Filarmonicii din Tg. Mureș, și dirijorul Radu Postăvaru de la Filarmonica din Ploiești.

Jurații au avut misiunea de a selecta trei dintre cei 13 candidați din 6 țări, pentru seara de gală, care a coincis cu etapa a treia a concursului, ce presupune interpretarea unui concert pentru pian și orchestră, în care s-a hotărât clasamentul și s-au acordat cele trei premii în valoare de 6.000 de euro: 3.000 de euro - Premiul I, 2.000 de euro - Premiul al II-lea și 1.000 de euro - Premiul al III-lea.

Pe podiumul de concert a evoluat pentru început Inya Cutova, o tânără de 14 ani din Constanța, cu un remarcabil temperament solistic, care a interpretat Concertul nr. 3 de Beethoven cu o maturitate ce depășește vârsta ei, obținând Premiul al III-lea.

Premiul al II-lea i-a revenit lui Cadmiel Boțac, fost absolvent al prof. Daniel Goiți, a cărui amprentă inconfundabilă de măiestrie s-a relevat în interpretarea Concertului nr. 2 de Rahmaninov, la fel de convingător în stăpânirea mijloacelor tehnice pe care le cere această redutabilă pagină solistică, dar și însubtilitățile de tușeu pianistic care dau o frumusețe aparte melodiei compozitorului.

Premiul I a fost atribuit lui Ivan Shemchuk din Ucraina, care a interpretat Concertul nr. 1 de Chopin, o lucrare plină de acele minunate arabescuri și ornamente ce conferă bogăție liniei melodice pentru care compozitorul a fost supranumit “poet al pianului”. Universul sonor al acestui creator romantic a fost redat cu o perfectă claritate, fiecare detaliu muzical și ritmic fiind auzite cu maximă acuratețe.

A fost o seară cu un program dens, alcătuit din trei mari concerte de referință din literatura pianistică, dar care au fost îndelung aplaudate de public. Pe lângă cele trei premii, au mai fost acordate și alte trei distincții, unul dintre acestea, Premiul Special “Constantin Silvestri”, revenindu-i târgumureșeanului Marius Boldea, prof. dr. la Școala de Muzică și Arte Plastice “Iosif Sava” din București și, totodată, cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din Capitală.

Felicitări organizatorilor, tuturor concurenților, Orchestrei Simfonice și dirijorului Radu Postăvaru! Și, un cuvânt de gratitudine sponsorilor: Colegiului Vocațional de Artă din Tg. Mureș, firmei Yamaha Music Europe, care a pus la dispoziție un pian de calitate pe toată durata concursului, SC Flavius Presa SRL, BIOEEL Tg. Mureș, Dora Medicala, AACES S.A. și, desigur, TVR Tg. Mureș.

Carmen Mihăescu

Lasă un comentariu