Stresul Sărbătorilor de iarnă și... sufletul

Distribuie pe:

Cu toții ne aducem aminte cu nostalgie de Sărbătorile de iarnă ale copilăriei noastre. Erau pline de inocență, de bucurie, de zăpadă, chiar dacă, pe atunci, banana, portocala, ciocolata erau cadouri deosebite și, totuși, nu lipseau, iar mesele erau îndestulătoare, cu tentă reală de sărbătoare creștină. Știam să ne bucurăm de puțin. Știam să colindăm, să râdem, să împărțim, să iertăm. E foarte adevărat și faptul că, fiind copii, partea financiară era susținută, gândită și trăită de părinții și bunicii noștri, eram protejați, cât se putea, de acest aspect al Sărbătorilor de iarnă.

Acum, adulți fiind, Sărbătorile de iarnă le simțim trecând prin buzunarele noastre, prin conturile noastre, dar, înainte de toate, prin starea noastră de spirit. Încercăm să acoperim, așa cum se poate mai bine, toate aspectele, laturile acestor sărbători, toate rudele și prietenii, dar principala grijă a românului sunt cumpărăturile.

De ce au devenit Crăciunul, Revelionul, sărbătorile hibernale un factor de stres?

Dacă ne uităm în jurul nostru vom vedea foarte mulți oameni agitați, stresați, gata să facă cumpărături și... atât. Oare cu mai puține cadouri, mai puțin scumpe, cu o masă gustoasă, dar cumpătată, nu ne-ar fi mai bine, nu am fi mai veseli, mai deschiși? Oare doar copiii noștri, care cer cadouri scumpe, poartă vina acestei triste încrâncenări care se vede pe fața românului?

Știm cu toții unitatea de măsură a unui Crăciun reușit la români. Abundența! Știți vorba aceea: ,,Nu că trebuie, dar să fie! Oare, dacă ne-ar interesa mai puțin cantitatea preparatelor de pe masă și mai mult calitatea persoanelor prezente, bucuria lor și implicit a noastră, nu am fi mai fericiți?

Vă voi împărtăși ceea ce am citit în mediul virtual despre Simbolurile de Crăciun și cu care eu sunt perfect de acord:

* Pomul de Crăciun simbolizează Pomul Vieții.

* Darurile de Crăciun reamintesc de darurile Magilor.

* Grupurile de colindători semnifică cetele îngerești care au vestit Nașterea Mântuitorului.

* Luminile de Crăciun reamintesc de steaua de la Betleem ce a călăuzit Magii.

Lumânările aprinse simbolizează lumina pe care a adus-o în lume Nașterea Mântuitorului.

* Moș Crăciun este trimiterea la iubirea milostivă și curată a lui Dumnezeu Tatăl.

Iată ce înseamnă Crăciunul.

Știm cu toții cum ne pregătim de Crăciun. Cantitățile de mâncare și băutură care se cumpără pentru o masă în familie depășesc cu mult necesarul, și, ce e mai trist... în două zile, mari cantități de mâncare vor lua drumul gunoiului sau al vasului de toaletă. La capitolul cadouri, lucrurile sunt și mai grave.

Poate că amintirile pe care trebuie să le creăm la fiecare Crăciun ar trebui să depășească... punerea în balanță a cât de mult s-a băut sau cât de mult s-a mâncat. Poate veselia, bucuria, iertarea, râsetele și starea de mulțumire sufletească nu au nevoie de stimulente în cantități atât de mari, ci le găsim în sufletele noastre, dacă știm să le creăm. Haideți să ieșim la colindat, haideți să ne împăcăm cu cine ne-a supărat sau pe cine am supărat, haideți să ne bucurăm de cuvintele frumoase pe care le dăruim sau le primim, să reînvățăm ce înseamnă bucuria Crăciunului la adevăratele lui valori, nu cele care l-au transformat într-o sărbătoare de consum, comercială.

Nu am să spun nimănui ce și cât să cumpere. Fiecare face ce vrea și ce poate, dar, poate, dacă cheltuielile aferente mesei de Crăciun și Revelion nu ar mai atinge asemenea cifre mari, ar mai dispărea încrâncenarea de pe fața noastră și nu s-ar mai face atâta risipă. Poate dacă darurile ar fi mai puțin scumpe, dacă ar fi simbolice, dar pline de esență, care să arate, cu adevărat, afecțiunea și grija noastră față de cei dragi, față de ceea ce îi reprezintă, ceea ce înseamnă pentru noi, am reuși chiar să întâmpinăm Sărbătorile de iarnă... zâmbind. Cred că dacă, înainte de toate, ne-am hrăni sufletele și le-am umple de bucurie, nu doar masa cu bucate și cadouri, am străluci și noi, nu doar ornamentele luminoase din brad.

Poate, dacă în loc de telefon foarte scump și în rate am cumpăra ceea ce are acea persoană realmente nevoie, ceea ce o bucură, ceea ce reflectă dragostea noastră pentru ea, vom mai avea puterea și starea de spirit necesare pentru a ne simți foarte bine, pentru a sărbători.

Pentru că, în iureșul vieții, al cumpărăturilor, al cheltuielilor, uităm să ne bucurăm de nașterea Mântuitorului, de familie și de prieteni și ieșim din sărbători epuizați și încărcați de și mai multe griji.

Să nu uităm că “Nu în mult stă bunul, ci în bun stă multul!

Antonela Dumitrache

Lasă un comentariu