Aproapele, sinceritatea și... religia

Distribuie pe:

Motto: “Fără sinceritate nu faci nimic. Oricât vei fi de iscusit și de șiret, oricât vei ști să ticluiești și să sulemenești minciuna - ea rămâne tot minciună. Vei înșela pe-un om, o generație, două - dar timpul… pe el nu-l vei înșela. Nimic nu coboară mai mult pe om ca lipsa de sinceritate”.

Alexandru Vlahuță (1858-1919), scriitor

* “Religia înseamnă să faci ceea ce e drept, înseamnă să iubești pe aproapele tău, să-l slujești și să fii umil în viață. Iubirea este esența lui Dumnezeu”.

***

* “Cine este deschis, loial, sincer, cu o atitudine omenoasă și amabilă, onorabil el însuși, atât în gândire, cât și față de alții, credincios cuvântului său, cât și legii și credincios la fel de mult lui Dumnezeu, acela este un gentleman adevărat. Fiți sinceri și curați în tot ce faceți ca și când Dumnezeu ar fi de față”.

***

Ralpf Waldo Emerson (1803-1882), poet, eseist american, liderul mișcării transcendentale de la începutul secolului al XIX-lea. A fost considerat unul din cei mai mari oratori ai epocii sale, un om care putea cuceri masele cu vocea adâncă, cu entuziasmul său și cu respectul egalitar pentru audienți. Militarea lui pentru abolirea sclaviei avea să-i atragă antipatia unui sector de populație. A fost influențat la începuturile activității literare de eseurile scriitorului francez Montaigne. Nu l-a citit pe Kant, dar a citit interpretarea lui Coleridge, a idealiștilor transcendentaliști germani, lectură care l-a condus spre ideile despre Dumnezeu și suflet. Rugat, către sfârșitul vieții, să-și rezume activitatea, Emerson a declarat că rolul principal al doctrinei sale rămâne ocupat de “infinitatea omului intim”.

P.S. “Religia creștină nu este o afacere individuală, ci o preocupare împărtășită. În mijlocul lumii noastre, rănită de păcat și zdrobită de suferință, se cade a fi mesagerii Învierii și ai speranței, prin cuvânt și faptă. Marele apologet Tertulian, mort în anul 220, când voia să-i convingă pe păgânii din vremea sa să vină la credință, pe lângă alte dovezi, le arăta Evanghelia vie, adică viața curată și sfântă a ucenicilor lui Hristos. Iar păgânii, văzând pildele frumoase, se lepădau de închinarea la idoli și treceau sub steagul Crucii. Din Viețile Sfinților aflăm că mulți păgâni și demnitari păgâni s-au convertit la creștinism văzând purtarea exemplară, spiritul de jertfă și răbdarea în chinuri a primilor creștini. Să ne amintim, de pildă, de Sfântul Haralambie, mort în anul 202, episcop de Magnezia (Asia), care a suferit chinuri grele în timpul împăratului Sever. Văzând răbdarea sa, mulți s-au lepădat de idoli și au crezut în Hristos. Însăși Galina, fiica împăratului, auzind de vitejia sfântă a acestuia, a crezut în Hristos și s-a botezat.”

Cu dragoste creștină, preot ortodox român

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu