Celebru poet ucrainean, ucis pe front

Distribuie pe:

Moartea pe front a renumitului poet devenit soldat Maksim Krivțov a provocat tristețe și șoc în Ucraina, unde lumea culturală și societatea civilă în general i-au adus un omagiu și au menționat cariera sa lungă de combatant voluntar împotriva agresiunii ruse, relatează EFE. În același timp, Ucraina a fost supusă noaptea trecută unui atac “masiv” combinat cu rachete și drone din partea Rusiei, în a doua zi de Crăciun pe rit vechi, sărbătorit de ruși, care s-a soldat cu numeroase victime, potrivit Unian. “Poetul Maksim Krivțov a murit astăzi”, a anunțat duminică, pe contul său de Facebook, scriitorul ucrainean Liubko Dereș, care nu a oferit detalii despre împrejurările morții poetului. Moartea lui Krivțov, în vârstă de 33 de ani, a fost confirmată de mama sa, Nadia, care a scris; “Întuneric... fără lumină... fără zi...”, schimbându-și fotografia pe Facebook cu imaginea unei lumânări funerare, potrivit publicației ucrainene Apostrophe.

De asemenea, decesul său a fost confirmat și de PEN Ucraina. Potrivit unei note publicate de filiala ucraineană a acestui colectiv de scriitori cu prezență în peste 100 de țări, poetul a participat, în 2013 și 2014, la protestele de stradă care au dus la moartea a peste 100 de manifestanți la Kiev și la răsturnarea ultimului președinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Krivțov s-a înrolat ulterior ca voluntar să lupte împotriva separatiștilor loiali Moscovei în Donbas (în 2014), care au declarat independența regiunilor Lugansk și Donețk, în estul Ucrainei. După ce a luat parte la ostilități, poetul a lucrat într-un centru de reabilitare fizică și psihică pentru veteranii acestui război. Odată cu invazia pe scară largă lansată de Rusia în Ucraina la 24 februarie 2022, el s-a întors pe front în cadrul armatei țării sale, potrivit notei PEN. Krivțov a publicat mai multe poeme despre război, care au fost incluse de PEN în lista celor mai bune cărți ucrainene din 2023.

Rusia a atacat pe front și a bombardat Ucraina de Crăciunul sărbătorit de ruși pe rit vechi, la 7 ianuarie, și a continuat atacurile și în a doua zi de Crăciun, luni.

Cel puțin trei persoane au fost ucise în Ucraina în noile lovituri rusești în noaptea de duminică spre luni, au anunțat autoritățile ucrainene, într-un moment în care Moscova afirmă că dorește să-și intensifice atacurile împotriva țării vecine, potrivit AFP. (Agerpres)

China a identificat un spion care acționa în favoarea Londrei

Serviciul de informații chinez a anunțat luni că directorul unei firme de consultanță străine este acuzat de spionaj în favoarea serviciului britanic de informații externe (MI6), relatează AFP.

Ministerul Securității Publice de la Beijing a afirmat într-o postare pe rețeaua socială WeChat că MI6 a folosit un cetățean străin cu numele de familie Huang pentru a stabili o “relație de cooperare în materie de spionaj”.

Persoana, care conducea o firmă de consultanță, “a intrat în China de mai multe ori cu scopul de a-și folosi profilul public ca acoperire pentru a strânge informații despre China în favoarea Marii Britanii (...) și pentru a căuta alte persoane pe care MI6 le-ar putea contacta”, a declarat ministerul.

El ar fi transmis 17 informații, inclusiv secrete de stat confidențiale, către MI6 înainte de a fi identificat, potrivit aceleiași surse. (Agerpres)

Lasă un comentariu