Mureș: Proiect pentru prevenirea discursului de ură din mediul online

Distribuie pe:

Asociația Divers din Târgu Mureș a organizat, joi, primul eveniment din cadrul Proiectului LEAD-ONLine - Învață, Implică-te, Acționează: Instrumente digitale pentru a preveni discursul de ură din mediul online, în cadrul căruia a fost prezentat un joc educațional în care jucătorii au fost provocați să recunoască trăsăturile semnificative ale discursului la ură promovat în mediul virtual.

“În cadrul proiectului LEAD-ONLine, Asociația Divers organizează patru evenimente publice LEAD-online Talk, pentru creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la efectele toxice ale discursului instigator la ură și pentru a disemina rezultatele proiectului. Proiectul abordează nevoia de a întări gândirea critică și abilitățile de alfabetizare digitală și media la tineri, deoarece sunt legate cazual de nivelurile scăzute de raportare și de «normalizarea» discursului instigator la ură online (HSO). În cadrul primului eveniment am prezentat jocul «Hate Out!», un joc captivant și educațional ce provoacă jucătorii să recunoască trăsăturile semnificative ale discursului instigator la ură online, să înțeleagă impactul acestora asupra victimelor și să folosească contra-narațiuni pentru a răspunde folosind un dialog constructiv și mesaje. Prin această experiență, jucătorii nu numai că vor combate discursul instigator la ură, ci contribui și la construirea cunoștințelor și la formarea unei comunități implicate, promovând un mediu digital mai sigur și mai incluziv”, a declarat președinta Asociației Divers Târgu Mureș, Maria Korek.

Proiectul LEAD-ONLine este finanțat prin CERV-2021-EQUAL și este realizat de șapte parteneri din șapte țări - Austria, Bulgaria, Cipru, Croația, Italia, Grecia și România.

“Lucrăm cam de un an și jumate la acest proiect și gândul inițial a fost ca tinerii, într-un spațiu protejat, cum este școala, să poată să discute despre această temă a hate-speech-ului, a discursului de instigator la ură. Și acum, în sfârșit, avem acest joc care nu este un joc clasic online, ci unul care dorește să îi conștientizeze pe cei care intră pe această platformă, cu ajutorul vizualului, nu doar a cuvintelor, de ce este important ca noi toți să luăm atitudine față de discursul instigator la ură și acest lucru se întâmplă prin niște personaje”, a arătat Maria Korek.

În cadrul primului eveniment, a fost prezentat și manualul utilizatorului jocului “Hate Out!” și un manual cu resurse pentru cadre didactice, pentru a facilita introducerea jocului Hate Out! În procesul educațional.

“Avem și un manual pentru cadre didactice elaborat în care sunt exerciții prin care se poate trece, prin joc, să fie mai bine înțeles ce este de fapt discursul instigator la ură. Și aici tema este etnicitatea, unde apare și discursul «ură versus libertatea de exprimare», adică să vedem cum se întâmplă când e discursul urii și când este doar o opinie pe care o exprimăm față de ceva. Este destul de greu să faci diferența dacă nu cunoști foarte bine ce înseamnă discurs instigator la ură. Atunci s-ar putea să crezi că eu doar mi-am exprimat opinia asupra a ceva și nu te gândești ce impact emoțional are acest lucru. S-ar putea să se ajungă până la discriminare. Este o problemă dificilă, care, într-un fel, este reglementată prin legislație. Noi, în România, avem legislație pentru asta, nu este perfectă, dar niciunde, în nicio țară nu este perfectă. De ce nu este perfectă? Unul din motive este că niciunde încă nu există o definiție clară, acceptată de toți pentru ceea ce este discursul instigator la ură”, a mai spus Maria Korek. (Agerpres)

Lasă un comentariu