Fermierii mureșeni au continuat protestele la sfârșitul săptămânii

Distribuie pe:

Fermierii din județul Mureș au continuat, duminică, protestele pe o pășune situată lângă Aeroportul “Transilvania” Târgu Mureș, având și o serie de incursiuni pe DN 15 E60, ei cerând asigurarea vânzării cerealelor la prețul real, stoparea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul României, dar și reducerea prețurilor pentru polițele de răspundere civilă auto și a accizei la motorina folosită în lucrările agricole.

“Am început protestele de luni, când fermierii au început să protesteze în drum spre Târgu Mureș, dar în deal la Sânpaul au fost blocați de către frumoasa noastră Jandarmerie, fapt care nu a fost tocmai plăcut pentru fermierii din zona Mureșului. Un blocaj, zicem noi, nejustificat, de frică să nu ajungem în Târgu Mureș, de parcă am fi fost cei mai mari infractori (...) Într-un final, (...) am ajuns până aici, până lângă aeroport, pe o pășune comunală. Ne-am plasat aici și nu ne-am mișcat. Am protestat în cursul săptămânii, în fiecare zi, pe ruta Ungheni-Iernut, iar în ultimele două zile am protestat doar între sensul giratoriu de la Ungheni, până la cel de la urcare pe autostradă. Se pare că nemulțumirile fermierilor continuă, deși la București s-au dat niște ordonanțe, dar fermierii sunt în continuare nemulțumiți. Nu s-au lăsat influențați de măsurile care le-a luat Guvernul, ci dorim ceva mai concret”, a declarat Emil Chirilă, unul dintre protestatari.

Fermierul a spus că acea sută de euro primită pe hectar, ca ajutor pentru însămânțările din toamna acestui an, este binevenită, însă fermierii nu au cerut-o și, în plus, nu le acoperă deloc cheltuielile.

“Noi nu așteptăm să ne acopere total diferența. Noi am fi cei mai fericiți dacă dânșii ar face toate demersurile să ne putem vinde noi cerealele la prețul real și să ne lipsim de suta de euro, până nu este prea târziu. Protestul are deja 7 zile aici, lângă Târgu Mureș. După cum se vede, nu este implicat niciun partid politic, suntem doar noi, fermierii, cu suprafețe deloc de neglijat, fermieri buni din zona Mureșului, care așteaptă o rezolvare favorabilă, nu neapărat o favorizare, un ajutor de stat favorabil, însemnat, consistent, pentru a compensa toate problemele, toate pierderile din sectorul agricol”, a susținut fermierul.

Un alt protestatar, Spiru Crăciun, a spus că fermierii au protestat zilnic câte 12 ore, începând din data de 15 ianuarie, și că cea mai mare doleanță a lor este stoparea tranzitului și a importului de cereale din Ucraina.

“Cu riscul să mă repet de o mie de ori, o spun: până când nu se tranșează problema tranzitului cerealelor ucrainene, țăranul român e expus la faliment. Vom rămâne aici atât cât e necesar. Deci noi, muncile agricole le începem undeva după 15 martie. Până astăzi am vrut drepturi, de mâine o să cerem și picarea Guvernului, că văd că asta așteaptă. Eu stau aici 12 ore pe zi și vin de la 50 de kilometri. (...) Nu e comod. Nu m-a pus nimeni, dar încă nu ni s-a propus o alternativă la ce am cerut noi. Ce mă deranjează este că nimeni nu îi întreabă pe politicieni de ce le este imposibil să oprească tranzitul de cereale din Ucraina. Măcar să ne spună în față că nu pot. Colegii agricultori din țară au început protestele cu trei-patru zile înaintea noastră și au suferit mai mult ca noi, eu văd la noi cât suntem de obosiți. Îi apreciez și îi respect toată viața pentru ceea ce fac și rezistă acolo”, a afirmat Spiru Crăciun. (Agerpres)

Lasă un comentariu