Bilanțul activității Grupării de Jandarmi Mobile “Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș pentru anul 2023

Distribuie pe:

Ieri, 25 ianuarie a.c., la sediul unității au fost prezentate activitățile desfășurate de Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș în anul 2023, în sistem de videoconferință, de către comandantul unității, domnul colonel Bitere Ionuț, în prezența cadrelor militare ale unității și a eșalonului superior, reprezentat de șeful Direcției Management Operațional din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, domnul colonel Grigore Cristian.

În anul 2023, efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Târgu-Mureș, prin structurile sale de ordine publică și suport, și-au concentrat eforturile în scopul asigurării unui climat optim de siguranță. Prin urmare, au fost organizate și executate peste 8.100 de misiuni, din care:

* 744 de misiuni de asigurare a ordinii și siguranței publice la diferite evenimente, festivaluri, manifestări sportive în județele: Mureș, Harghita, Alba și Bistrița-Năsăud;

* 3873 de misiuni de menținere a ordinii publice în zona de responsabilitate, preponderent în mediul urban și în zonele instituțiilor de învățământ;

* 2170 la număr au fost misiuni de patrulare ale subunităților de intervenție, prezente pe spațiul public pentru: aplanarea unor conflicte, intervenții pentru salvarea-evacuarea unor persoane și înlăturarea prezenței animalelor sălbatice din zonele rezidențiale;

* 1336 de misiuni au fost executate în cooperare cu alte instituții (Poliția, BCCO/DIICOT, organele silvice etc.).

În cursul anului 2023, față de 2022, a scăzut 15% numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice, din cauza diminuării misiunilor executate în Vama-Siret județul Suceava, însă prezența jandarmilor la evenimentele cu număr mare de participanți a crescut, dintre care amintim: Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, evenimente comemorative din 10 și 15 martie din Târgu-Mureș, Festivalul Untold, Love Reghin Day&Night, Festvalul Vibe, Festivalul Maris Fest, Festivalul Văii Mureșului, Festivalul Văii Gurghiului, Medifun 2023, precum și manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naționale atât în municipiul Târgu-Mureș, cât și la Alba Iulia.

Misiunile s-au desfășurat fără incidente majore care să afecteze ordinea și siguranța publică. Cu toate acestea, în anul 2023, pe timpul desfășurării

serviciului, jandarmii au constatat un număr de 47 de infracțiuni, cu 70 de suspecți identificați, în cele mai multe cazuri pentru infracțiunile de furt și tăiere, fără drept de arbori, din fondul forestier național. Tot în acest interval, au fost aplicate 1780 de contravenții (din care 71 % avertismente) în valoare totală de 266 mii lei, cu 28% mai multe comparativ cu anul trecut, preponderent pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, conform Legii 61/1991 republicată.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, au fost desfășurate aproximativ 250 acțiuni preventiv-educative în 287 de locații din mediu urban și rural, la care au participat peste 15.000 de persoane distribuindu-se tot atâtea materiale (pliante). Activitățile de intervenție preventivă au avut ca scop: conștientizarea fiecărui cetățean asupra contribuției sale la apărarea siguranței publice, informarea populației cu privire la consecințele manifestărilor antisociale, prevenirea săvârșirii faptelor ilegale, prevenirea consumului de substanțe interzise și alcool. Acestea au fost derulate atât în cadrul festivalurilor, manifestărilor sportive, cât și în mediul școlar. La aceste activități, se adaugă campaniile voluntare desfășurate, de jandarmi, în sprijinul comunității, din care amintim: plantare de arbori, donare de sânge, ajutorarea persoanelor aflate în situații dificile.

Mulțumim comunității și partenerilor instituționali pentru încrederea acordată în anul ce s-a încheiat și sperăm ca în 2024 să consolidăm această încredere depunând, în continuare, efortul necesar pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor!

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

Lasă un comentariu