MICA UNIRE, LA TÂRGU MUREȘ ȘI ÎN JUDEȚ

Distribuie pe:

Ceremonia oficială dedicată zilei de 24 Ianuarie - Mica Unire - a avut loc, și în acest an, în curtea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș, manifestare organizată de Instituția Prefectului - Județul Mureș, IPJ Mureș, Garnizoana Târgu Mureș, Primăria Târgu Mureș, Consiliul Județean Mureș.

În debutul evenimentului, a fost intonat Imnul Național al României, urmat de oficierea unei slujbe religioase.

Alocuțiunile rostite de oficialitățile administrației județene și locale au evidențiat importanța și rolul actului istoric, de la care se împlinesc 165 de ani, caracterizat de istoricul Cornel Sigmirean drept “primul pas către unire, o zi strălucitoare, aproape apoteotică pentru noi, alegerea lui Cuza”.

Părintele protopop Răzvan Șulea: “Anul 1859 reprezintă fundamentul unității românilor. După 165 de ani, iată-ne adunați, consider într-o unitate obiectivă și corectă de gândire, de simțire, de spiritualitate. Cred cu tărie că, mai mult ca oricând, se cuvine să dăm dovadă, mai ales într-o perioadă care ne cere lucrul acesta”.

Prefectul județului, Ciprian Dobre: “România de astăzi, așa cum o știm, nu este o întâmplare. Forța unei națiuni constă în planificarea viitorului, iar nimic din ce se poate întâmpla unei țări nu este întâmplător. Județul Mureș și Târgu Mureșul se pot dezvolta, depinde totul de unitatea noastră și țintele pe care ni le stabilim. Am fost dezbinați, alții au avut planuri cu noi, dar, în acest an, noi facem planurile. Cetățeanul român va avea obiective în acest an în județul Mureș și, cu ajutorul lui Dumnezeu, la vom îndeplini. La mulți ani, România, iar Mica Unire să fie posibilă în fiecare zi!”

Alexandru Gyorgy, viceprimar: “A fost un moment măreț, în care am demonstrat întregii lumi că vrem să fim împreună toți cei care simțim românește. A fost primul pas către independență și spre modernizarea statului român. A fost primul pas spre unirea tuturor teritoriilor locuite de români, de la 1 Decembrie 1918. A fost momentul care ne-a demonstrat nouă înșine adevărul vechii ziceri românești că în unire stă puterea. Astăzi, când se împlinesc 165 de ani de la acel moment, îmi doresc să demonstrăm și noi că avem înțelepciunea și viziunea marilor oameni de stat care au înfăptuit Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

La bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost depuse coroane de flori din partea Instituției Prefectului, Consiliului Județean Mureș, Primăriei Municipiului și a Garnizoanei Târgu Mureș.

În finalul evenimentului au avut loc defilarea Gărzii de Onoare și tradiționala Horă a Unirii.

În contextul marcării celor 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Primăria Municipiului a organizat miercuri, 24 Ianuarie, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, un spectacol aniversar susținut de artiști de renume: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ina Todoran, Ovidiu Furnea, Mariana Anghel, Anca Branea, Cristian Fodor, Adina Hada. Și-au dat concursul membrii Ansamblului profesionist “Rapsodia Călimanilor”, în componența căruia evoluează atât dansatori, orchestră și soliști vocali consacrați, cât și tineri care preiau și transmit mai departe valorile folclorului românesc. Un led de mari dimensiuni a fost amplasat în exteriorul Palatului Culturii, spectacolul fiind astfel proiectat în timp real.

Seara s-a încheiat cu Hora Unirii, oferind târgumureșenilor prezenți prilejul de a da “mână cu mână”.

(Foto: Primăria Târgu Mureș)

Lasă un comentariu