Prețurile cresc, chiar dacă a fost introdusă o metodă de plafonare

Distribuie pe:

Ne întoarcem la o epocă pe care credeam că am depășit-o definitiv, și anume, o bătălie așa-zisă metodologică. În timpul lui Ceaușescu exista o situație foarte clară, rezultatele la recoltat sau la semănat erau atât de luate din condei încât depășeau suprafața țării. Așa se întâmplă și acum, dacă a început o bătălie pe metodologie, este foarte, foarte periculos. INS-ul este o instituție care lucrează foarte corect, și lucrează foarte corect de mult timp, cu specialiști de mare clasă. Dacă acolo există presiune politică, înseamnă că suntem într-o situație absolut periculoasă.

Adevărul e cu totul și cu totul arătat de realitate. Realitatea arată că prețurile la alimentele de bază au crescut foarte mult, în pofida acestei metode de plafonare, care este greșită, și teoretic, și practic. Plafonarea nu se poate face la adaosul comercial. Adaosul comercial într-o țară care importă aproximativ 70% din produsele alimentare de bază nu funcționează. Pe de altă parte, el are niște efecte negative mai mari decât efectele temporare și punctuale pozitive. Lucrul ăsta l-am văzut: atâta timp cât plafonez la un sortiment, celelalte sortimente vor avea creșteri mai mari, iar sortimentul plafonat va dispărea din raft.

Se întâmplă un lucru foarte clar într-o economie din piață, și ăsta e un lucru care arată că nici măcar nu se cunoaște mecanismul pieței: mecanismul pieței pe o economie normală, așa cum suntem sau cum zicem noi că suntem, se bazează nu pe ordonanță de urgență, ci pe profit. Cei care lucrează, cei care creează valoare, fie că sunt producători, distribuitori, sunt încurajați și merg mai departe pentru profit, pentru asta fac, nu sunt societăți de binefacere.

Dacă profitul prin adaos este plafonat undeva, înseamnă că el va crește în altă parte, pentru că cel care lucrează nu poate să vină de acasă cu bani ca să corecteze pierderea, deci el va mări prețul la alte produse.

Lucrul care a apărut și este foarte grav este fenomenul de reducere a gramajului, deci nu se poate merge mai departe pe această metodă. Metoda de bază, metoda adevărată și care a apărut în piață - o cer fermierii - este reducerea inputului. Eu, ca să vorbesc pe o limbă mai pe înțelesul lumii, îi spun reducerea costurilor de producție. Acolo trebuie lucrat.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Foto: freepik.com

Lasă un comentariu