Serviciul de Probațiune Mureș - solidari, eficienți și determinați, în slujba justiției

Distribuie pe:

Interlocutor: Pavel Ovidiu SAVU - șeful Serviciului de Probațiune Mureș - Serviciul de Probațiune Mureș a împlinit 22 de ani. Care sunt principalele activități derulate?

- Serviciul de Probațiune Mureș, contribuie, prin activitatea sa, la înfăptuirea actului de justiție și deservește interesul comunității, având ca scop creșterea gradului de siguranță în comunitate, prin reabilitarea socială a infractorilor și diminuarea riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni.

Principalele activități ale Serviciului constau în coordonarea procesului de supraveghere a respectării măsurilor și executării obligațiilor stabilite în sarcina persoanelor supravegheate față de care instanța a dispus una dintre următoarele sancțiuni penale: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiționată, măsuri educative neprivative de libertate sau executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.

O altă activitate principală este cea de întocmirea referatelor și a rapoartelor de evaluare (anterior pronunțării unei sentințe penale sau după condamnare, pe parcursul supravegherii). A treia principală activitate a consilierilor de probațiune este cea de asistare a persoanelor supravegheate, care constă în intervenții specializate, adaptate nevoilor persoanei și riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni.

- Cu ce provocări vă confruntați?

- Volumul de activitate al Serviciului de Probațiune Mureș a crescut în mod constant, de la înființarea sa.

Pentru a face față exigențelor activităților, pe parcursul anului trecut consilierii de probațiune au participat la o serie de formări profesionale: cursul de formare inițială pentru consilierii care au debutat în activitatea de probațiune - Induction, cursul de pregătire în vederea derulării programului “Stagiul de formare civică”, un curs de pregătire destinat consilierilor cu rol în comunicarea cu publicul și mai multe cursuri de pregătire derulate în cadrul proiectului “Corecțional (Correctional)”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul “Justiție”, cum ar fi: formarea continuă a supervizorilor, “Metodologia Seamless”, “Programul Ambasadorilor”, “Practica de cercetare și metodologia cercetării, inclusiv metode de analiză a datelor”.

- Câte cazuri au fost gestionate pe parcursul anului trecut?

- În anul 2023, în cadrul Serviciului de Probațiune Mureș și-au desfășurat activitatea 16 consilieri de probațiune, care au întocmit 250 de referate și rapoarte de evaluare și au gestionat un număr de 2836 de cazuri de supraveghere (cu o încărcătură medie de 177 cazuri/consilier), 955 dintre acestea fiind cazuri noi intrate în evidența serviciului în anul 2023.

De evidențiat este faptul că doar un procent mai mic de 1% dintre persoanele supravegheate au săvârșit noi infracțiuni în perioada termenului de supraveghere, ceea ce reflectă eficiența intervenției Serviciului de Probațiune în prevenirea recidivei, respectiv creșterea gradului de siguranță în comunitate.

În ceea ce privește activitatea de asistare, 287 de persoane supravegheate au beneficiat de programe de consiliere. Astfel, s-au desfășurat programe individuale pentru 242 de persoane, la sediul Serviciului de Probațiune sau în mediul online și cinci programe de reintegrare socială de grup (“Dezvoltarea de abilități sociale”, “În siguranță la volan. Stop accidentelor!”, “Drink and Drive”, “Alegerea mea”).

- Cu ce instituții/organizații colaborați?

- Activitatea de probațiune a fost susținută de partenerii comunitari: Primăria Târgu Mureș, primăriile din județul Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Mureș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Penitenciarul Târgu Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și alte instituții în care se execută munca neremunerată în folosul comunității.

Spre finele anului trecut, Serviciul de Probațiune Mureș și-a alăturat un nou partener, Facultatea de Economie și Drept din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, urmând ca studenții să efectueze practică și voluntariat în cadrul Serviciului de Probațiune Mureș.

Toate aceste demersuri sunt însă subsumate în final aceluiași obiectiv: un act de justiție eficient și de calitate, în beneficiul cetățeanului. Nu în ultimul rând, reamintesc că toate aceste cifre impersonale, toate datele statistice relevate de raportul de bilanț cuprind în realitate efortul fiecărui angajat al Serviciului de Probațiune Mureș. Mulțumesc, așadar, întregului colectiv și fiecărui colaborator în parte și îmi doresc să rămânem solidari, eficienți și determinați, în slujba justiției.

Letiția Bota

Lasă un comentariu