Înțelegere PSD-PNL pentru stabilitatea României: Alegeri comasate, liste comune la europarlamentare, prezidențiale devansate cu trei luni

Distribuie pe:

Miercuri seara, președinții celor mai importante formațiuni politice din România, PSD și PNL, au anunțat faptul că alegerile locale se vor ține deodată cu cele pentru Parlamentul European, adică în 9 iunie. Social-democrații și liberalii vor candida pe liste separate la alegerile locale, însă vor putea avea înțelegeri punctuale în funcție de specificul fiecărei localități, iar la alegerile europarlementare, PSD și PNL vor avea listă comună. Alegerile pentru președintele României vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie, iar alegerile parlamentare în decembrie. Astfel, românii își vor cunoaște președintele cu trei luni înainte ca acesta să fie învestit în funcție, la fel cum se întâmplă în SUA. Cu siguranță că rezultatul prezidențialelor va influența și rezultatul parlamentarelor.

Dar să vedem, în cele ce urmează, ce au declarat, în conferința de presă comună, liderii celor două partide.

La locale, strategii specifice pentru fiecare filială

“Partidul Social Democrat, la fel ca și Partidul Național Liberal, are mii de aleși locali. Ar fi fost o greșeală din partea noastră și a conducerii partidelor ca noi, din birouri, să hotărâm ce e mai bine pentru fiecare comună, oraș, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului și avem două partide democratice și eu sunt ferm convins că în perioada următoare vom avea și alianțe politice electorale locale, dar acest lucru trebuie să-l facă colegii noștri din teritoriu, fiindcă ei știu ce este cel mai bine pentru urbea pe care o reprezintă sau pentru locul unde vor să candideze. Cu alte cuvinte, vom pune prioritățile românilor și localităților înainte de deciziile noastre din birouri, ceea ce ar fi fost o greșeală imensă. În schimb, direcția politică o va da lista comună pentru europarlamentare. Stabilitatea României și perspectiva pentru anul 2025 o va da lista comună de la europarlamentare și determinarea noastră de a duce lucrurile în direcția corectă”, a declarat Marcel Ciolacu.

La rândul său, președintele PNL a punctat faptul că alegerile locale au “o cu totul altă configurație”.

“Sunt abordări care fac obiectul tipologiei alegerilor. Nu putem să vorbim despre alegerile locale, care au o cu totul altă configurație, unde într-adevăr, acolo, la firul ierbii, există mai multă efervescență și campania se desfășoară altfel, pe când la alegerile europarlamentare discutăm de alegerea reprezentanților României, care au menirea să meargă la Bruxelles și să lupte pentru interesele României în cadrul Uniunii Europene. Ca atare, la nivelul fiecărui partid, la nivelul fiecărei filiale, vor exista strategiile specifice, pentru că sunt diferențe nu doar între regiuni, sunt diferențe între județe, sunt diferențe și, din păcate, disparitățile dintre rural și urban și, în felul acesta, fiecare dintre campanii se adaptează la aceste elemente de specificitate, așa cum am reușit la nivelul coaliției, unde nu de fiecare dată am avut aceleași opinii. Au fost elemente de divergență pe o serie întreagă de decizii, dar ele au fost argumentate fie de o parte sau fie de cealaltă. Am căutat să venim cu ceea ce este menit să îndeplinească obiectivele guvernamentale”, a declarat Ciucă.

Comasare pentru stabilitate

“A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, responsabilitate politică ce vizează stabilitatea țării, ce vizează coerența actului de guvernare și, desigur, ține cont de interesul cetățenilor României și de contextul de securitate, pentru că din toate discuțiile pe care le-am avut, românii își doresc stabilitate, își doresc liniște, își doresc să-și vadă de viața de zi cu zi și în felul acesta cred că este absolut necesar ca, în anumite momente, partidele politice să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu pentru tot ceea ce înseamnă interesul românilor și stabilitatea țării”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El a explicat că de la sfârșitul anului 2021, această coaliție și-a asumat guvernarea, “reușind să treacă printr-o serie de crize succesive și suprapuse și să deruleze programul de guvernare”.

“Trebuie să scoatem în evidență faptul că începând de la finele anului 2021, România a reușit să realizeze cea mai mare absorbție de fonduri europene, peste 95%. De asemenea, România a reușit să realizeze, datorită acestei stabilități, atracția interesului investitorilor străini și să dobândim cele mai mari valori, cele mai mari sume ale investițiilor străine directe în România. De asemenea, este pentru prima dată când, pe timpul acestei guvernări, România are o creștere economică reală bazată pe investiții”, a mai spus Ciucă.

Șeful PNL a subliniat că nu trebuie fragilizată stabilitatea țării. “De aceea, considerăm că prin această asumare responsabilă pentru stabilitatea și coerența actului de guvernare, în această perioadă, nu ne putem permite să fragilizăm tot ceea ce ține de stabilitatea țării, pentru micile orgolii politice, care să fractureze tot ceea ce ține de îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am asumat în fața românilor. În acest sens, PNL, în ședința Biroului Politic Național de astăzi, a mandatat executivul partidului să discute în coaliție și să agreeze această formare de comasare a alegerilor europarlamentare cu listă comună și a alegerilor locale prin forțe proprii la nivelul fiecărei filiale”, a mai declarat liderul PNL, citat de Agerpres.

Prezidențiale devansate pentru ca “predarea-primirea între actualul și viitorul președinte să se desfășoare într-o normalitate”

Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna septembrie, iar cele generale în luna decembrie, a declarat premierul Ciolacu.

“Am hotărât, în afară de comasare, și o alianță electorală între Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal pentru lista de europarlamentare, iar în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Primele date sunt trei variante. Nu este foarte greu: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm desfășurarea activității copiilor, 8, 22 ar fi cea mai potrivită și data de 8 decembrie pentru alegerile generale”, a afirmat Ciolacu la finalul ședinței decisive a coaliției privind organizarea alegerilor, desfășurată la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că nu vede nimic neobișnuit ca predarea-primirea între actualul și viitorul președinte să se desfășoare într-o normalitate și într-un calendar programat.

“Și eu, și domnul Nicolae Ciucă am făcut acest lucru când domnia sa mi-a predat mandatul de prim-ministru. Cu două-trei luni înainte, după cum bine știți, am lucrat împreună, astfel încât să știm toate problemele. Eu nu mai vreau să trăiesc într-o țară, cum am fost cu Sorin Grindeanu când a fost numit prim-ministru și-am găsit - îți aduci aminte, Sorin? - pereții birourilor cu fire scoase și tablouri smulse și nicio agendă lăsată la un schimb de prim-miniștri. Cred că la peste 30 de ani de democrație, trebuie să intrăm într-o logică de democrație consolidată și de respect între noi, indiferent dacă suntem adversari politici. N-am niciun regret și consider că am făcut ce este mai bine și pentru colegii mei, dar, în primul și în primul rând, am luat decizia corectă în ceea ce privește România”, a transmis Ciolacu.

Liderul UDMR susține că decizia comasării nu e o surpriză

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu reprezintă nicio surpriză, a declarat, miercuri, președintele UDMR, Kelemen Hunor, care s-a arătat convins că această înțelegere ar fi urmată și de stabilirea unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale.

Potrivit liderului UDMR, s-a format astfel “un pol de stânga”, care a urmat celui de dreapta format din USR, Forța Dreptei și PMP.

“Era de așteptat un astfel de anunț, fiindcă ei au negociat enorm de mult timp și au intrat într-o logică absolut unidirecțională, nu aveau cum să iasă din aceasta, de a ajunge la alegeri comasate și liste comune. Deci, din acest punct de vedere, nu există nicio o surpriză. Pe de altă parte, în momentul în care s-a format polul de dreapta, era iarăși logic ca pe partea cealaltă să se formeze un pol de stânga. Asta este viața! PNL a ajuns într-o alianță politică, alianță de alegeri de stânga, fiindcă pe partea cealaltă USR, împreună cu celelalte partide, au format polul de dreapta”, a explicat, pentru Agerpres, liderul UDMR.

El s-a arătat convins că o primă înțelegere va fi urmată și de cea de-a doua referitoare la prezidențiale, cu condiția ca PSD să fie de acord.

“Sigur, dacă ei s-au înțeles pe liste comune la europarlamentare, care este cel mai greu de acceptat pentru ambele partide, trebuie să vedem și să fim foarte convinși că, dacă s-au înțeles, sigur că există o înțelegere și pentru parlamentare și pentru un candidat unic la prezidențiale. Nu ar avea nicio logică doar pentru europarlamentare. Cine va fi candidatul, probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-iști spunând că trebuie să existe stabilitate, că e război în vecinătate, deci retorica bine cunoscută, întrebarea rămâne dacă PSD-ul va accepta după 20 de ani să nu aibă candidat la prezidențiale. Noi suntem pregătiți pentru orice alegeri comasate, necomasate, în orice moment, și sunt convins că electoratul nostru va înțelege mesajele noastre, fiindcă în anii care au trecut am avut rezultate și am avut activitate politică bună. Trebuie să fim conștienți că ăsta este doar primul pas, această alianță de stânga, polul de stânga, și va merge pana la sfârșitul anului, până în decembrie”, a transmis Kelemen Hunor.

Conform acestuia, UDMR nu este afectată de comasarea alegerilor, interesul formațiunii fiind cel al maghiarilor din România.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu