Până la sfârșitul acestui an, profesorii din învățământul preuniversitar, obligați să depună declarații de interese

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 50, din 19 ianuarie 2024, a fost publicat Ordinul ministrului Educației nr. 3.051/2024, conform căruia profesorii din învățământul preuniversitar sunt obligați să depună anual declarații de interese, în care să precizeze toate activitățile pe care le desfășoară, inclusiv meditațiile cu elevii.

În declarațiile de interese, profesorii vor trebui să declare norma didactică și activitățile de predare la clasa (clasele) la care sunt încadrați în anul școlar în curs.

Declarațiile de interese vor fi verificate de către un responsabil desemnat de conducerea unității de învățământ, iar în cazul în care se constată neconcordanțe, profesorul va fi notificat să rectifice declarația în termen de 30 de zile. Rectificarea presupune completarea unei noi declarații de interese, având în vedere aspectele semnalate în adresa de recomandare pentru rectificare.

Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute de ordinul de ministru, precum și nedeclararea activităților de pregătire cu elevii constituie abateri disciplinare, pentru care sancțiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă.

Măsura urmărește să asigure transparență și integritate în sistemul educațional, iar prin obligarea profesorilor să declare toate activitățile pe care le desfășoară, inclusiv meditațiile cu proprii elevi, ordinul de ministru urmărește să prevină conflictele de interese și să asigure o educație echitabilă pentru toți elevii.

Ordinul 3.051/2024 intră în vigoare începând cu data de 1 februarie 2024. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu