Tiraspolul va cere alipirea Transnistriei la Rusia

Distribuie pe:

Republica separatistă Transnistria ar urma să solicite Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, informează joi Deschide.md, citând o declarația făcută de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de INFOTAG.

Potrivit lui Ciorba, solicitarea ar urma să fie adoptată în timpul “congresului așa-zișilor deputați de toate nivelurile” din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie.

Deputatul transnistrean a atras atenția asupra faptului că adunarea va avea loc cu o zi înainte de discursul președintelui rus Vladimir Putin adre-sat Adunării Federale (camerele reunite ale parlamentului rus).

Opozantul transnistrean nu exclude posibilitatea ca această directivă de a organiza congresul să vină chiar de la Moscova.

Ghenadie Ciorba presupune că, în cadrul congresului așa-zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în fața Adunării Federale, care va lua decizia de a da curs cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale Republicii Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.

“De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria” a mai declarat Ciorba.

El a îndemnat așa-zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin “pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

“Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovi teritoriul Republicii Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului” a conchis Ciorba, citat de INFOTAG.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelurile în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Potrivit presei din stânga Nistrului, convocarea a avut loc la solicitarea așa-zișilor “primii deputați”, care au acuzat Republica Moldova că încalcă drepturile și înrăutățește situația social-economică a transnistrenilor. Data adunării urmează să fie stabilită de pretinsul soviet suprem al Transnistriei.

Convocarea așa-zișilor deputați transnistreni de toate nivelele a mai avut loc în anul 1990, când aceștia au proclamat republica, și în 2006, când au acuzat Chișinăul de blocadă economică. (Agerpres)

Lasă un comentariu