ISU MUREȘ LA DATORIE - Finalul Săptămânii Protecției Civile

Distribuie pe:

În perioada 26 februarie - 4 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș a desfășurat mai multe activități dedicate sărbătoririi a 91 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Scopul acestora a fost acela de a dezvolta comportamentul preventiv al cetățenilor în diferite situații de urgență.

Prin activitățile planificate ne-am dorit să ajungem la toate categoriile de oameni, după cum urmează:

Subunitățile de intervenție ale inspectoratului și-au deschis porțile, în cadrul acțiunii “Ziua Porților Deschise”.

Au avut loc exerciții de evacuare în caz de cutremur și lecții de informare preventivă la unitățile de învățământ superior din județ, ocazie cu care au fost prezentate modurile corecte de acțiune înainte, pe timpul și după producerea unui seism, dar și tehnicile de acordare a primului ajutor. La aceste exerciții au participat studenții, cadrele didactice și personalul auxiliar, coordonați de colegii noștri din cadrul Inspecției de Prevenire.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul localităților din județul Mureș au desfășurat activități preventive și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comunității din care fac parte. Totodată, aceștia au fost angrenați în distribuirea materialelor din cadrul campaniilor naționale de informare preventivă.

Au fost constituite puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă în zonele cu aflux ridicat de persoane.

Exercițiul național de alarmare publică “Miercurea Alarmelor” a avut drept scop antrenarea

autorităților administrației publice locale, verificarea funcționării sistemului de alarmare și pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare.

Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației, a bunurilor materiale, a valorilor culturale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor.

În data de 3 martie 2024, s-au desfășurat activități de informare preventivă la obiectivele de cult.

În speranța că acțiunile desfășurate în cadrul Săptămânii Protecției Civile au avut impact simțitor asupra unui număr cât mai mare de cetățeni, vom continua să desfășurăm activități de informare preventivă oferite publicului larg și pe parcursul desfășurării altor campanii derulate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și partenerii acestuia.

Obiectivul nostru a fost să asigurăm educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de riscuri, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale. Fiecare cetățean are datoria de a cunoaște modul de comportare în cazul producerii unei situații de urgență, atât pentru protecția propriei persoane, dar și a celor din jur.

Nu în ultimul rând, reamintim faptul că în data de 1 martie, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost la lansată platforma națională pentru pregătirea cetățenilor, cu o funcție nouă, bazată pe inteligența artificială, și care răspunde întrebărilor pe linie de situații de urgență: https://fiipregatit.ro/.

Compartiment Informare și Relații Publice

Locotenent Călușeri Alexandra

Lasă un comentariu