Ministrul Sănătății, în Târgu Mureș la inaugurarea șantierului Centrului de Arși Grav

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a fost prezent, ieri, în Târgu Mureș, la începerea lucrărilor de construcție a Centrului de Arși Grav din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, un proiect derulat de minister prin Banca Mondială, cu un buget total de 322.625.700,15 lei, fără TVA. Este cea mai mare investiție într-un spital public din 1983 încoace, când a fost inaugurat actualul SCJU din Târgu Mureș. Investiția în noua clădire a “Institutului Inimii”, care va costa peste 105 milioane de euro și care trebuie să înceapă în curând, o va devansa ca mărime și ca valoare pe cea de la Centrul de Arși Grav. “Este cel de-al treilea centru care se realizează în cadrul unui program ambițios, finanțat de către Banca Mondială, un proiect care în anul 2021 era încheiat, blocat, nefuncțional și la care am reușit să găsim înțelegere din partea Băncii Mondiale. O să vedeți în perioada imediat următoare că și aici, la Târgu Mureș, la fel ca și la Timișoara, la fel ca și la București, la Spitalul «Grigore Alexandrescu», se va lucra susținut, astfel încât aceste trei proiecte să se finalizeze în cursul anului viitor”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținută la SCJU Târgu Mureș.

Noua clădire a Centrului de Arși Grav de la Târgu Mureș va avea 7 nivele și va cuprinde 5 paturi pentru pacienți critici, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operații distribuite pe două etaje.

Rafila a precizat că una dintre cele mai importante investiții din sănătate, din PNRR sau din alte programe, care încearcă să integreze diversele categorii de nevoi de servicii de sănătate, este noul Institut al Inimii de la Târgu Mureș. “Aceste lucruri înseamnă un nou centru, un nou institut de boli cardiovasculare, o investiție de peste 100 de milioane de euro aici, în curtea spitalului, alături de centrul de mari arși”, a subliniat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, toate aceste investiții au nevoie de o resursă umană calificată, iar UMFST din Târgu Mureș poate face acest lucru. “Îl face cu foarte multă responsabilitate și profesionalism și acest parteneriat este benefic, pentru că răspunde nevoii de servicii de sănătate ale comunității sau ale județelor învecinate, pentru că, știți bine, Târgu Mureș tratează pacienți din toată țara, nu numai din județele învecinate. Dimineața, am avut ocazia să vizitez și un nou spital de oncologie, construit de o fundație caritabilă”, a afirmat Rafila.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu