Ce și cum mâncăm în post. Cinci lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe

Distribuie pe:

Postul ținut cu strictețe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluția diferitelor stări patologice preexistente: uzuale sunt stările lipotimice și spasmofiliile apărute după o perioadă de restricție alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.

Există și riscul ca alimentația bogată caloric să creeze, în special doamnelor și domnișoarelor, probleme, după această perioadă.

Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.

Concret: un regim alimentar echilibrat trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, semințe, precum și vitamine, obținute în principal din fructe și legume proaspete;

2. să fie adaptat caloric la necesitățile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;

3. să nu depășească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceață, nuci, fasole);

4. să țină cont de afecțiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);

5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.

Cea mai ieftină și uzuală opțiune este consumul de alimente pe bază de carbohidrați: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, cașcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt și ele la mare căutare în această perioadă, dar sunt mult mai scumpe.

Recomandăm un regim alimentar care să țină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic și afecțiuni preexistente, consultând eventual și un nutriționist, astfel încât să nu ajungeți la spital.

Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!

(Foto: cookpad.com)

Dr. Tudor Ciuhodaru, europarlamentar

Lasă un comentariu