POSTUL, ȘTIINȚA și… RELIGIA

Distribuie pe:

Motto: “Între știință și religie nu există nicio contradicție. Știința studiază materia, religia studiază sufletul. Sunt două entități care se completează reciproc. Este bine să postim atât pentru trup, cât și pentru suflet, cel puțin de trei ori pe săptămână și în posturile de peste ani. Un om care este credincios și postitor este mai optimist, vede altfel viața. Cu cât mâncăm carne mai puțin, cu atât ni se prelungește viața. Un studiu britanic arată că un om care consumă un «hod-dog» i se scurtează viața cu 33 de ore”.

Leon Dănăilă (1933-), medic primar neurochirurg, prof. universitar, academician, autor de manuale de specialitate, recunoscut ca singurul român din cei 500 de oameni de știință ai planetei. A făcut 42.000 de operații pe creier, din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. A redus mortalitatea operatorie sub 4%.

• “Postul păzește pruncii, face curat pe tânăr, umple de vrednicie pe bătrân; părul alb, împodobit cu postul, este mai vrednic de respect. Postul este pentru femei podoaba cea mai potrivită; este frâu pentru oamenii în floarea vârstei, talismanul și garanția căsniciei, păzitorul fecioriei. În timpul postului bun, demonii nu îndrăznesc să se apropie de noi fiindcă îngerii, păzitorii vieții noastre, stau cu plăcere lângă cei ce-și curăță sufletul prin post. Pentru toate acestea spuse mai sus, «nu insulta postul» socotindu-l nevrednic a sta la masă cu tine, nu-l alunga cu necinstea din casa ta, ca nu cumva, mai târziu, postul să te pedepsească înaintea lui Dumnezeu” (Sf. Vasile cel Mare).

***

• “Postul pune rânduială în popor - Adoarme strigătul rău, alungă cearta, aduce la tăcere faptele rele, gonește din popor dezmățul, cântecele desfrânate, dansurile deșuchiate, râsetele dezmățate, potolește strigătele nefirești ale tineretului. Dacă poporul ar posti - ar domni pacea adâncă în lume; nu s-ar mai răscula popoare unele asupra altora; nu s-ar mai bate armatele între ele; nu s-ar mai făuri arme ucigătoare, nu s-ar mai construi tribunale, n-ar mai avea cine să locuiască închisorile, pădurile și casele n-ar mai avea hoți, orașele denunțători, iar mările pirați. Postul ne învață să ne înfrânăm nu numai de la mâncare, dar și să izgonească iubirea de arginți, lăcomia, precum și de orice păcat. Dacă aceste păcate nu ar fi, am duce o viață în pace deplină, de netulburare sufletească și de teama morții războaielor dintre popoare.

***

• “Postul ne face asemenea îngerilor; ne face să locuim cu drepții lui Dumnezeu; ne înțelepțește viața. Pentru ca postul să fie bine primit și vrednic de laudă, nu-i de ajuns numai să ne înfrânăm de la mâncăruri; trebuie să postim post primit și bine plăcut lui Dumnezeu. Iar postul adevărat este înstrăinarea de păcat, înfrânare. Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu L-a primit. Cine ești tu, ca să judeci, deci, pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea. Postul sporește bunătatea casei, e mama sănătății, educator al tinereții, podoabă pentru bătrâni, însoțitor bun drumețului, tovarăș demn între soț și soție.

Cu dragoste creștină, preot ortodox român

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu