Parfum și culoare

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Una din cele mai iubite și frumoase plante de apartament, cu frunze verzi, mari, late și crestate și flori decorative care apar rar în condiții de interior. 2) Varietate de broccoli, plantă vegetală verde din familia muștarului, folosită în bucătăria chinezească și italiană - Numele mai multor specii de plante erbacee sau lemnoase, cu frunze compuse și cu flori mici, roz sau albe, care la cea mai mică atingere se repliază (sg.). 3) “European Student's Union” (siglă) - Dalia Ogăraru - Locul unde bătrânii cultivă și îngrijesc flori. 4) Nume dat mai multor specii de plante agățătoare ornamentale, cu flori mov-roșiatice sau albastre, având corola în formă de pâlnie - Satelit interior al planetei Uranus. 5) Iris Mureșan - Plantă cu tulpina foarte scurtă, care face o singură floare albastră-azurie. 6) Suburbie a orașului Köln din Germania - Nume dat mai multor plante erbacee, din care o varietate are flori mari, roșii, roz sau albe, iar o alta roșiatic-sângerie (pl.). 7) ;,Educational and Instituțional Insurance Administrators” (acronim) - “Imagistică prin Rezonanță Magnetică” (acronim). 8) Scriitorul român, autor al romanelor “Să visezi în lanul de salcâmi” și “Învingătorului i se dau flori” (Ion) - Apă amestecată cu gheață. 9) Arbore cu frunze mari în formă de inimă, cu flori albe sau albe-gălbui, puternic parfumate, melifere, utilizate în farmacie - Cuvânt la despărțire, alături de un buchet de “Nu mă uita!” - Sanda Nălbaru. 10) Arbust ornamental din familia rozacee, cultivat în curți și parcuri, cu lăstar spinos și cu flori parfumate, de culori variate, folosit mai ales în industria parfumurilor. 11) Floare delicate de primăvară, cu parfum puternic și flori mici, albe, de forma unor clopoței.

VERTICAL: 1) Plantă ornamentală cu flori mirositoare, colorate divers, dispuse în inflorescențe terminale pe tije subțiri și ușor curbate - Fotbalist german (Andreas). 2) Mic arbust originar din India, cu ramuri lungi și verzi, cu flori albe, plăcut mirositoare, folosite în industria parfumeriei - Perioadă geologică. 3) Arbust mediteranean, cu frunze persistente și tari, lucioase, aromate, cu marginea ușor ondulată, folosite ca mirodenii - Arbust înalt cu frunze ovale, cu flori plăcut mirositoare, albe sau colorate în diverse nuanțe de violet sau albastru-violet, crescute în formă de buchete. 4) Miez de bobi! - O fată oarecare - Bluze specifice portului național românesc, cusute cu râuri de flori - Narcisa Radu. 5) Spus de mireasă cu un buchet de flori în mână - “... de Florii”, poezie din lirica lui Radu Gyr. 6) Stil de muzică rock caracterizat prin versuri expresive - Primele cupe! - Scriitor vasluian, asociat cu semănătorismul, autorul volumului “Flori de câmp” (Ioan). 7) Ultimii crini! - Plantă erbacee cu frunze arcuite și flori galben-purpurii grupate într-un buchet, care crește pe stâncile din regiunea montană - “International financial institution” (acronim).

8) “Digital Markets Act” (acronim) - 3,4 toporași! - Melodie a trupei “Bee Gees”, lansată pe albumul Cucumber Castle. 9) Arbust mic, din familia labiatelor, plăcut mirositor, cu frunze totdeauna verzi și cu flori albastre, albe sau roșii, întrebuințat în medicină și la parfumuri - La trandafiri și toporași! 10) Rege biblic - Plantă erbacee perenă cu frunze lungi și flori mari violete, albe sau galbene, folosite în industria farmaceutică și a parfumurilor. 11) Nume dat mai multor plante erbacee din familia malvaceelor, care cresc spontan ori se cultivă ca plante decorative și medicinale - Numele dat mai multor plante erbacee din familia labiatelor, cu frunze dințate și cu flori puternic mirositoare.

Dicționar: RAAB, MAB, EIL, INIE, OTTL, EMO, I.O.I.O., OZIA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Locuri sacre”, apărut în 21 martie 2024: SFANTASOFIA, IASI, MICENE, NT, LOURDES, AIP, ARES, US, IMENS, T, OLT, ATLAS, ISE, E, RA, OI, L, P, GEA, DL, ROMA, IM, GIZEH, IG, PAVEL, MECCA, TEOTIHUACAN.

Lasă un comentariu