1 aprilie - ziua păcălelilor

Distribuie pe:

Ziua de 1 aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție și cum e sănătos să râzi, ne bucurăm și noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obișnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la... 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți “nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-și semnificația inițială și păstrând doar... “nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă și plăcută!

Ziua Păcălelilor este un obicei foarte răspândit în întreaga lume: în Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Franța, în S.U.A., Germania și... la noi. Cei păcăliți erau porecliți în Franța “poisson d'Avril”, în Anglia “noddy”, în Scoția “cuc de Aprilie”. Tot în Franța, de 1 Aprilie se trimit felicitări cu pești, bomboane-pești, dar cel mai adesea se agață un pește de hârtie pe spatele păcălitului.

Superstiția spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12.00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiție spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soțul va fi “sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcălești pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul, până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă așa zice superstiția, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.

Acest obicei n-a fost lăsat să treacă nici de mass-media, fără să-l ... celebreze. Vă dăm mai jos câteva păcăleli nostime datorate mass-media. În anul 1983, “Associated Press” anunța ca “întemeietor” al păcălelilor de 1 Aprilie pe ... împăratul Constantin, care, zicea respectiva agenție de presă, pe 1 Aprilie și-a pus măscăriciul să fie împărat pentru o zi. Păcăleală sau nu, lucrul ar fi fost posibil. În 1986, “Le Parisiene” lăsa francezii uluiți cu anunțul că celebrul Tour Eiffel va fi dezmembrat! Ce mai păcăleală! În 1955, “Irish Times” anunța că cei de la Disneyland negociază cu guvernul rus aducerea lui Lenin în parcul de distracții cu același nume. Bună glumă! Iar alta și mai bună: în 1998, un ziar din Alabama anunța, foarte serios, rotunjirea constantei Pi (3,14...) la  ... 3 rotund-rotunjor. Că gluma e bună

(sursa - https://azm.gov.ro/datini-traditii-si-

obiceiuri-populare-romanesti-in-luna-aprilie)

Lasă un comentariu