Se înființează registrul persoanelor care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 259, din 26 martie 2024, a fost publicată Legea nr. 61/2024 privind registrul național automatizat al persoanele care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri (similar registrului agresorilor sexuali, care funcționează deja de câțiva ani).

Infracțiuni

Potrivit noii legi, în acest registru vor fi notați, atât cei care comit infracțiuni ce apar în Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cât și în Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Este vorba despre cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea, introducerea sau scoaterea din țară ori alte operațiuni privind circulația drogurilor sau a substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Cine va fi înscris

Registru va ține evidența persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei și suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri de siguranță în legătură cu infracțiunile amintite, și persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate.

În schimb, nu vor fi înscrise în registru persoanele care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată dispune acest lucru în mod expres în cadrul unui proces penal.

Scoaterea din evidență

Pe de altă parte, potrivit noii legi, cei înscriși în registru vor fi scoși din evidență în anumite situații, astfel: faptele pe care le-au săvârșit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracțiuni; au trecut cinci ani de la data când s-a pronunțat o hotărâre definitivă de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei și nu s-a dispus amânarea sau revocarea acesteia; au trecut 10 de ani de la data introducerii în registru, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult cinci ani sau amendă; au trecut 20 de ani de la data introducerii în registru, dacă pedeapsa aplicată este mai mult de cinci ani; la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată este mai mare de cinci ani, și, desigur, în cazul în care au decedat.

Obligații

Cei înscriși în registru, care au domiciliul, reședința sau locuiesc în România, vor avea obligația de a se prezenta periodic la organele de poliție pe raza cărora domiciliază sau își au reședința ori locuiesc, dar nu mai târziu de o dată la trei luni, pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic, unitățile de învățământ preuniversitare și universitare, taberele școlare, cluburi, festivaluri sau orice loc frecventat în mod preponderent de persoana înregistrată în registru, adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu organele de poliție.

De asemenea, persoanele înregistrate vor trebui să anunțe secția de poliție de care aparțin că urmează să plece din localitate pentru o perioadă mai mare de șapte zile, să dea detalii privind localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit.

Totodată, în cazul în care se mută, aceste persoane vor trebui să se prezinte la secția de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința, pentru a comunica despre mutare și a fi luate în evidență, în termen de cel mult trei zile.

Pedepse

Dacă nu respectă regulile privind prezentarea periodică la poliție sau pe cele stabilite în cazul schimbării domiciliului, cei înregistrați vor risca pedepse cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendarea.

În același timp, și polițiștii îi vor verifica periodic, la cel mult trei luni, pe cei înscriși în registrul celor care au desfășurat operațiuni legate de droguri.

*

Registrul va fi organizat de Ministerul Afacerilor Interne și ținut la nivelul secțiilor de poliție, iar acesta va reprezenta o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar.

Deși noua lege a intrat în vigoare la 29 martie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române are termen pentru operaționalizarea registrului pe infrastructura tehnică a Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar până la data de 1 ianuarie 2025. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu