Bătrânii, lumina și... blestemul

Distribuie pe:

Motto: “Părul alb la bătrânețe, / E lucru mare pentru cine vrea să știe. // Și a ști să-l porți e poate cea mai grea filosofie”.

Alexandru Vlahuță (1858-1919), scriitor și publicist

* “Fiule! Nu face rele și nu te va prinde răul. Depărtează-te de la nedreptate și nedreptatea se va depărta de la tine. Nu semăna pe brazdele nedreptății, ca să nu seceri de pe ele cu șapte părți mai mult. Nu cere de la Domnul stăpânire, nici de la împărat scaun de mărire. Nu cerca să fii judecător, ca nu cumva să nu poți ridica nedreptățile; Nu făuri minciuni fratelui tău, nici împotriva prietenului tău să nu faci așa. Nu trece cu vederea vorbele înțelepților, ci la pildele lor oprește-te, căci de la ei vei lua învățătura și îndemânarea de a da răspuns celor mai mari. Nu disprețui vorba celor bătrâni, că și ei au învățat de la părinții lor. Că de la ei vei învăța înțelepciunea și îndemânarea de a da răspuns bun la nevoie” (Cap. 7- 8).

***

* “E interesant să cunoști natura, e interesant să cunoști pe Bunul Dumnezeu sau Marele Tot, cum spun indienii, să cunoști oamenii în varietatea lor, și cum oricine poartă o infinitate în el, dar să te cunoști pe tine... Cercetează-te pe tine însuți ca să vezi că nu știi absolut nimic. Când capeți un răspuns, te «luminezi». Când pui o întrebare, în schimb luminezi lucrurile. Este vorba de o luminare a lor la propriu, punere a lor în lumină, în sensul că deschizi un orizont, unde lucrurile pot apărea lămurit sau nu”.

Constantin Noica (1908-1987), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român.

***

* Dumnezeu a pus în sufletul fiecărui om o lumină care îl învață ce e bine și ce e rău, ca binelui să-i urmeze și răul să nu-l facă. Dacă ascultă de acest îndrumător, mulțumirea și pacea îi vor urma. Iar dacă nu ia aminte de glasul conștiinței, chinurile ce vin după comiterea păcatului sunt îngrozitoare. Pilda cu Cain care și-a ucis pe fratele său, Abel, rămâne istorică; glasul lui Dumnezeu din conștiința apăsată de păcat strigă de mii de ani peste pământul locuit de noi, creaturile divine: “Ce-ai făcut? Glasul fratelui tău strigă din pământ către Dumnezeu... Blestemat vei fi pe pământ, zbuciumat și fugar pe lume” (Facere 4,11-12).

Oamenii politici de la vârf și până jos se fac vinovați de prăbușirea României. Tineretul nostru este debusolat fiindcă în partida politică nu văd decât minciună, hoție, ceartă, dezbinare. Dumnezeu a sădit în fiecare dintre noi Lumina Sa, dar, din păcate, noi mergem pe calea întunericului, dar să nu uitați că mai devreme sau mai târziu, Dumnezeul din conștiința celor responsabili o să-i trezească la adevărul luminii lui Hristos. Sunt în pușcăriile patriei prea puțini nababi, cocoșați pe spatele poporului obidit și cinstit - dar, din păcate, deznădăjduit, fără speranța de a mai ajunge de a vedea “luminița de la capătul tunelului”. Să puneți în desaga averilor voastre și posibilitatea că ar putea să vină un mâine... când să fiți camarazi cu bidigăniile din celulele patriei, și atunci glasul conștiinței să vă trezească la roua dimineților de primăvară. NU vă înspăimântați prea tare, mai aveți o șansă, să v-o dați vouă și familiilor voastre, până ce nu va veni glasul celui ce strigă în pustie: Treziți-vă! (n.a.)

P.S. I Timotei cap. 5, vers. 1-3: “Pe cel bătrân să nu-l înfrunți, ci să-l îndemni ca pe un părinte; pe cei tineri ca pe niște frați. Pe femeile bătrâne îndeamnă-le ca pe niște mame, pe cele tine ca pe surori, în toată curăția. Pe văduve cinstește-le, dar pe cele cu adevărat văduve”.

Cu dragoste creștină, preot ortodox român

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu