Ministrul Mediului la Târgu Mureș: Cea mai mare parte din suma alocată programului “Rabla pentru tractoare și utilaje agricole” să rămână în România

Distribuie pe:

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, marți, după vizita efectuată la IRUM Reghin, unicul producător român de tractoare agricole și utilaje articulate forestiere, că își dorește ca mare parte din suma de 500 milioane de lei, alocată programului “Rabla pentru tractoare și utilaje agricole”, să rămână în România.

“Am avut această vizită (la IRUM Reghin, n.r.) și pentru că în acest an, pentru prima oară în bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, urmează să demarăm un program pe care noi îl numim generic «Rabla pentru tractoare» sau «Rabla pentru utilaje agricole». Avem 500 de milioane de lei buget alocat, aproape 100 de milioane de euro, și vizita de astăzi dimineață sper eu că ne va conduce la elaborarea unui ghid de finanțare care să permită achiziția a cât mai multor astfel de utilaje produse în România”, a declarat Mircea Fechet, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.

Ministrul Mediului a spus că dorința sa este ca aceste fonduri să meargă spre producătorii români, având în vedere că sumele alocate prin programele finanțate prin Fondul de Mediu, cum ar fi Casa Verde și Rabla Plus, merg spre companii chiar și din afara Europei.

“Din acest motiv, când vom vorbi de Rabla pentru utilaje agricole, am hotărât deja că ne vom adresa micilor fermieri. Pe de o parte, am hotărât deja că urmează să finanțăm echipamente atât destinate sectorului agricol, cât și sectorului forestier și nu pot decât să-mi exprim speranța că un procent cât mai însemnat din acea sumă, din cele 500 de milioane de lei pe care le vom pune la dispoziție, vor rămâne în România, vor face obiectul unor achiziții de la companii românești”, a mai subliniat Mircea Fechet. (Agerpres)

Consiliul Concurenței analizează preluarea OTP Bank România de către Banca Transilvania

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia companiile OTP Bank România S.A., informează autoritatea de concurență printr-un comunicat.

Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, care oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiții, servicii de administrare a portofoliilor și leasing.

OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L., Fundația OTP Bank România, precum și subsidiarele acestora, fac parte din Grupul OTP, oferind, de asemenea, produse și servicii de natură financiar-bancară.

În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această tranzacție trebuie autorizată de Consiliul Concurenței, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilității sale cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege, precizează sursa citată.

Eventualele observații și puncte de vedere pot fi transmise autorității de concurență prin e-mail în termen de 20 zile.

Banca Transilvania a semnat, în 9 februarie 2024, contractul pentru achiziționarea a 100% din acțiunile OTP Bank România, precum și a altor companii din Grupul OTP România, inclusiv OTP Asset Management SAI și OTP Leasing România IFN, prețul total al tranzacției ridicându-se la 347,5 milioane de euro.

BT este cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele de clienți și linii de business în sectorul financiar. Are 20% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, circa 10.000 de angajați, soluții de online banking și 500 de sedii în 180 de localități.

Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, a fost acționarul semnificativ al OTP Bank România. OTP Bank România are 2,64% cotă de piață în funcție de active, aproape 420.000 de clienți persoane fizice, peste 22.000 de clienți Corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale. (Agerpres)

Salarizarea diferențiată a cadrelor didactice pe criteria de performanță

Ministrul Educației, Ligia Deca, a avut, la începutul acestei săptămâni, o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru stabilirea demersurilor în vederea identificării unor criterii pentru salarizarea diferențiată a cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar pe criterii de performanță.

,,Ministrul Educației, Ligia Deca, a avut o întâlnire cu reprezentanții federațiilor reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar și superior, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală “Alma Mater”, pentru stabilirea demersurilor în vederea identificării unor criterii pentru salarizarea diferențiată a cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar pe criterii de performanță', a anunțat Ministerul Educației într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuției a fost agreată, ca prim pas, constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Educației și reprezentanți desemnați de federațiile sindicale reprezentative, care să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”.

Calendarul de desfășurare a activităților va fi stabilit la prima întâlnire a grupului de lucru, susține aceeași sursă.

Întâlnirea are loc în contextul recentelor recomandări ale OCDE privind salarizarea pe criterii de performanță, precum și în contextul susținerii de către premierul Marcel Ciolacu a unei reforme a salarizării. (AGERPRES)

INSP: Rujeola - una dintre cele mai contagioase boli din lume

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume și este răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută, susțin specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, care atenționează că virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețe infectate timp de până la 2 ore.

“În luna aprilie a acestui an, sub sloganul «Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!», ne îndreptăm atenția către una dintre cele mai sigure metode prin care ne putem proteja împotriva bolilor grave - imunizarea prin vaccinare. (...) Dezvoltarea vaccinurilor, prin imunizarea activă, a oprit răspândirea infecțiilor, a salvat vieți, a eliminat și chiar a eradicat în anumite regiuni ale lumii unele boli grave. Cu toate acestea, în prezent, întreaga lume se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețe infectate timp de până la 2 ore”, afirmă INSP.

Luna aprilie este luna națională a informării despre vaccinare.

Potrivit sursei citate, orice persoană care nu este imună se poate infecta, erupția cutanată proeminentă fiind cel mai vizibil simptom, iar cazurile grave pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie.

Conform specialiștilor, copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă slăbește sistemul imunitar și îl poate face “să uite” cum să se protejeze împotriva altor infecții comune, lăsând mai ales copiii extrem de vulnerabili.

“Rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură modalitate de a proteja copiii de această boală potențial periculoasă. Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea. Este vital ca toate țările să fie pregătite să depisteze rapid și să răspundă în timp util la focarele de rujeolă, care ar putea pune în pericol progresul către eliminarea acesteia”, afirmă aceeași sursă.

În prezent, Regiunea OMS Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. 58.114 cazuri de rujeolă au fost raportate de 41 dintre cele 53 de state membre ale regiunii, în anul 2023, cu o creștere de peste 60 de ori comparativ cu anul 2022, în care au fost raportate 942 de cazuri.

98% dintre aceste cazuri (57.111) au fost raportate de 10 țări, printre care se află și România.

“Creșterea cazurilor s-a accelerat în ultimele luni, iar această ten-dință este de așteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea”, mai afirmă INSP. (AGERPRES)

Premierul Marcel Ciolacu este de acord să fie eliminată contribuția de 10% din concediile medicale pentru bolnavii cronici, bolnavii de cancer și pentru tinerele mame

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că este de acord să fie eliminată contribuția de 10% din concediile medicale pentru bolnavii cronici, bolnavii de cancer și pentru tinerele mame, iar acest lucru se va întâmpla cel mai probabil săptămâna aceasta, prin modificarea legii în Parlament.

Premierul a fost întrebat ce se va întâmpla cu proiectul de lege privind contribuția de 10% din concediile medicale care este blocat la Camera Deputaților.

“În primul rând, eu, Guvern, nu pot să vin cu ceva pentru că este un act normativ, ordonanță, care a intrat în Parlament. Aș încălca o decizie a CCR. E foarte clar. Sunt ferm convins - colegii de la Parlament vor lua o decizie. Pe de altă parte, nu înțeleg care este supraimpozitarea. (...) Și eu și dumneavoastră plătim 10% la CASS. Concediile medicale sunt un venit. Ce v-am spus foarte clar este faptul că pentru cei cu boli cronice, pentru cei bolnavi de cancer, pentru tinerele mame sunt total de acord să se elimine. O să vorbesc cu domnul Simonis (președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis - n.r.) și o să o facem foarte rapid, sper săptămâna aceasta”, a precizat Marcel Ciolacu, la sediul PSD, după ședința Consiliului Politic Național al social-democraților. (Agerpres)

Un nou general polonez la comanda Eurocorps

Generalul polonez Piotr Blazeusz a preluat comanda Eurocorps după demiterea predecesorului său săptămâna trecută, rechemat de Varșovia după o anchetă de contraspionaj militar, a anunțat marți statul major general unic cu sediul la Strasbourg (estul Franței), citat de France Presse și preluat de Agerpres.

“Mă simt foarte onorat că am fost ales să comand acest cartier general multinațional unic”, a declarat generalul, citat într-un comunicat.

Titular al unui doctorat în științe politice, generalul Blazeusz, în vârstă de 53 de ani, și-a început cariera militară în 1990. El a deținut mai multe funcții în cadrul NATO, înainte de a deveni primul adjunct al șefului statului major general al forțelor armate poloneze în septembrie 2022, potrivit comunicatului de presă al Eurocorps.

El îi succede compatriotului său, general-locotenent Jaroslaw Gromadzinski, rechemat în țară și demis din funcție “cu efect imediat” de către Ministerul Apărării polonez. O decizie ce vine în urma unei anchete de contraspionaj militar privind accesul la informații acoperite de secret, după “noi informații despre ofițer”, potrivit comunicatului de presă al ministerului publicat miercurea trecută.

Lasă un comentariu