Supravegherea video în școli, motiv de dispută între Ministerul Educației, profesori și părinți

Distribuie pe:

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru instalarea de sisteme de supraveghere video-audio, fără acordul profesorilor sau al părinților. “Dăm posibilitatea conducerilor unităților de învățământ să instaleze astfel de sisteme de supraveghere audio-video, acolo unde situația o impune, în funcție de nevoile educaționale, socio-emoționale, de asigurarea siguranței în mediul școlar pentru elevi și cadre didactice”, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Educatiei, Florian Lixandru.

Sindicatele din educație nu susțin, însă, introducerea acestei măsuri, fără acordul părinților și al angajaților din sistemul de învățământ. “Spațiul educațional trebuie să fie unul al creației, al bunei înțelegeri, iar această supraveghere audio-video nu este altceva decât un factor de stres în plus pentru participanții la actul educațional. Colegii noștri din teritoriu ne-au transmis că în condițiile în care nu li se va cere acordul vor apela la justiție”, spune vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru.

Reprezentanții părinților susțin că astfel de sisteme de supraveghere sunt benefice pentru a reduce violența în unitățile de învățământ, dar solicită Ministerului Educației un cadru legal, care nu poate fi atacat în instanță. “Atenție! Dacă vom implementa aceste sisteme de supraveghere audio-video și nu vor urma sancțiunile, iar nu vom face nimic. Trebuie să cântărim cu aceeași unitate de măsură drepturile și obligațiile”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

“Este necesar ca Ministerul Educației să dea voie școlilor să adapteze niște măsuri la realitățile lor. Ca să rezolvi o problemă, trebuie să umbli un pic la cauză și atunci se vor vedea și efecte”, susține directorul Colegiului Național “Gheorghe Lazăr”, Ionela Neagoe.

 Într-un răspuns oficial acordat Agerpres, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal susține că măsura nu poate fi introdusă fără acordul profesorilor și al părinților: “Prevederile propuse, prin care se instituie posibilitatea unităților de învățământ preuniversitar de a instala sisteme de monitorizare audio-video pe scară largă, la nivel național, în sălile de clasă, exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese, săli de sport și săli de festivități, precum și în cămine internate, biblioteci școlare sau centre de documentare și informare, nu întrunesc condițiile prevăzute de art. 5 și art. 6 alin. (1) și (3) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Prin acest proiect se instituie o prelucrare în masă de date cu caracter personal ale persoanelor vizate, aspect ce intră în contradicție cu exigențele statuate de jurisprudența Curții Constituționale a României privind respectarea dreptului la protecția datelor și la viață privată, ocrotit de art. 26 din Constituția României. Astfel, Curtea Constituțională a României a statuat faptul că «Dat fiind că aceste înregistrări sunt rea-lizate cu privire la un loc public în care se desfă-șoară activități instructiv-educative, este necesar acordul majorității părinților pentru a fi instalate camere de supraveghere în sălile de clasă”.

Lasă un comentariu