Viktor Orbán - Războiul din Ucraina este de două ori rău pentru țările din Balcanii de Vest

Distribuie pe:

Războiul din Ucraina este de două ori rău pentru țările din Balcanii de Vest care aspiră să adere la Uniunea Europeană, deoarece deturnează resursele UE de la extindere - a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orbán în cadrul unei conferințe de presă la Banja Luka, în Bosnia, susținută în comun cu Milorad Dodik, președintele Republicii Sârbe din Bosnia.

El a subliniat că există un interes comun pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil și pentru a finaliza activitatea de integrare care a început deja.

UE a decis recent să aloce încă 50 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, dar cât de mult ar putea progresa Bosnia și Herțegovina, de exemplu, dacă o parte din această sumă uriașă de bani ar ajunge în Balcanii de Vest? - a pus întrebarea premierul.

Milorad Dodik a fost de acord cu Viktor Orbán și a declarat că trebuie să se țină cont de interesele pe termen lung. El a convenit că Balcanii s-ar putea dezvolta mai repede dacă “banii nu s-ar duce pe război”.

El a subliniat că deocamdată nu se întrevede sfârșitul războiului și că trebuie oprită incitarea la continuarea acestuia. El a considerat că semnele vizibile înaintea alegerilor din UE și din Statele Unite indică tocmai o intensificare a războiului.

Liderul sârbilor bosniaci a mai spus că nu dorește întreruperea relațiilor cu conducerea Rusiei. De asemenea - a adăugat el - nu vor fi de acord nici cu participarea Bosniei și Herțegovinei la sancțiunile împotriva Moscovei. (MTI)

Lasă un comentariu