Episcopi din patru țări și-au exprimat îngrijorarea față de ascensiunea populismului în Europa

Distribuie pe:

Episcopi germani, belgieni, francezi și luxemburghezi s-au declarat luni îngrijorați în legătură cu ascensiunea populismului în Europa și au exprimat temeri cu privire la posibila dispariție a Uniunii Europene, cu două luni înainte de alegerile din 9 iunie, informează AFP.

Într-o scrisoare pastorală intitulată “Un suflu nou pentru Europa”, oamenii Bisericii din cele patru țări au îndemnat la o “reînnoire a construcției europene (...) care să pună solidaritatea și omul în centrul acestui proiect”, a anunțat dioceza de la Metz, estul Franței, într-un comunicat.

“Oare Uniunea Europeană nu se confruntă cu riscul de a dispărea dacă nu își va regăsi rațiunea de a fi?”, se întreabă episcopii semnatari, pentru care “pacea și solidaritatea în diversitate” constituie cheia.

Ei constată că UE ar putea fi considerată de europeni drept “o cămașă de forță normativă, condusă de tehnocrați fără suflet, însărcinați să pună în aplicare principii susceptibile să permită traiul împreună, însă fără a se preocupa de adevăratele probleme ale cetățenilor”.

“Ceea ce paralizează astăzi traiul comun european este temerea că națiunile ar pierde controlul asupra propriului destin. O temere ce provoacă retragere în sine și tensiuni cu alții”, notează ei în scrisoarea consultată de AFP.

Referindu-se, în afară de această “criză naționalistă”, și la “criza economică”, episcopii semnatari remarcă faptul că “pauperizarea unor regiuni și șomajul ce a lovit populațiile au săpat prăpăstii între noi”, criticând “modelul liberal și de liber schimb, care a prevalat la decidenții Uniunii Europene” și care “a provocat multe pagube sociale și teritoriale”.

“Aceste incertitudini generează populismul, care este de asemenea consecința crizei economice și care critică proiectul european”, au subliniat ei.

Îndemnând la readucerea umanității în Europa, episcopii au respins de asemenea ideea unui “club al bogaților”, pledând mai degrabă pentru “o comunitate care pune ființa umană (...) în centrul intereselor comune”.

Ei au îndemnat de asemenea “să se creadă puternic în viitorul Europei”, care “a fost un teren de luptă pentru triumful binelui și care va triumfa dacă ne vom simți interesați de instituțiile pe care vrem să i le dăm și de angajamentele pe care noi suntem dispuși să le luăm”.

Potrivit semnatarilor, “punerea în aplicare a unei noi economii, care să nu fie fondată pe profit, ci pe o economie socială care garantează accesul la muncă și la pământ”, constituie una dintre mizele principale ale alegerilor.

Arhiepiscopul de Luxemburg și episcopii de Treves (Germania), Metz, Liege (Belgia), Verdun (Franța), Nancy-Toul (Franța), Troyes (Franța) și Namur (Belgia) au semnat această scrisoare pastorală. (AGERPRES)

Lasă un comentariu