Vatican: “Dignitas infinita” reafirmă opoziția față de schimbările de sex, teoria genului, maternitatea surogat, avort și eutanasie

Distribuie pe:

Vaticanul a publicat luni Declarația “Dignitas infinita” privind demnitatea umană, a Dicasterului pentru Doctrina Credinței, în care își reafirmă opoziția față de schimbările de sex, teoria genului, maternitatea surogat, avort și eutanasie.

Documentul, rezultatul a cinci ani de muncă, include magisteriul papal din ultimul deceniu privind “încălcările grave” ale demnității umane: de la război la sărăcie, de la violența împotriva migranților la violența împotriva femeilor, de la traficul de ființe umane la abuzurile sexuale, avortul, maternitatea surogat, eutanasia și sinuciderea asistată, respingerea persoanelor cu dizabilități, teoria genului, schimbarea de sex și “violența digitală”.

În lista “incompletă” care este oferită, printre încălcările demnității umane, alături de avort, eutanasie și maternitate surogat, apar războiul, drama sărăciei și a migranților, precum și traficul de persoane.

Noul text contribuie astfel la depășirea dihotomiei care există între cei care se concentrează exclusiv pe apărarea vieții pe cale de a se naște sau de a muri, uitând de atâtea alte atacuri împotriva demnității umane și, invers, între cei care se concentrează doar pe apărarea săracilor și a migranților, uitând că viața trebuie apărată de la concepție până la sfârșitul ei natural, conform site-ului în limba română al Vatican News.

Documentul marchează cea de-a 75-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Sărăcia, războiul și traficul de ființe umane

Documentul vorbește despre “tragedia sărăciei”, “una dintre cele mai mari nedreptăți ale lumii contemporane”, despre război, considerat “o tragedie care neagă demnitatea umană”, dar și despre “suferința migranților”, ale căror “vieți sunt puse în pericol pentru că nu mai au mijloacele de a-și crea o familie, de a munci sau de a se hrăni”.

Declarația se oprește apoi asupra “traficului de ființe umane”, care capătă “proporții tragice” și este definit drept “o activitate ignobilă, o rușine pentru societățile noastre care se numesc civilizate”, invitându-i pe “exploatatori și pe clienți” să își facă un serios examen de conștiință.

Documentul solicită, de asemenea, combaterea unor fenomene precum “comerțul cu organe și țesuturi umane, exploatarea sexuală a copiilor și a fetelor, munca în condiții de sclavie, inclusiv prostituția, traficul de droguri și de arme, terorismul și crima internațională organizată”.

Se vorbește totodată despre “abuzul sexual”, care lasă “cicatrici adânci în inima celor care suferă”, dar și despre discriminarea femeilor și violența împotriva lor, citând printre acestea din urmă “constrângerea la avort, care afectează atât mama, cât și copilul, atât de des pentru a satisface egoismul bărbaților”, cât și “practica poligamiei”. De asemenea, documentul condamnă “feminicidul”.

Avortul și maternitatea surogat

Avortul este ferm condamnat. “Printre toate crimele pe care omul le poate comite împotriva vieții, avortul provocat prezintă caracteristici care îl fac deosebit de grav și de deplorabil”. “Apărarea vieții pe cale de a se naște este intim legată de apărarea oricărui drept al omului”, subliniază Vaticanul.

Vaticanul respinge și maternitatea surogat, “prin care copilul, de o imensă demnitate, devine un simplu obiect”, o practică “ce ofensează grav demnitatea femeii și a copilului... fondată pe exploatarea unei situații de nevoie materială a mamei. Un copil este întotdeauna un dar și niciodată obiectul unui contract”, subliniază documentul.

Lista menționează apoi eutanasia și sinuciderea asistată, reamintind că “suferința nu-l face pe bolnav să-și piardă acea demnitate care îi este intrinsecă și inalienabilă” și că “viața este un drept, nu moartea, care trebuie acceptată, nu indusă”.

Teoria genului

După ce reafirmă că față de persoanele homosexuale trebuie evitată “orice înfierare de discriminare nedreaptă și mai ales orice formă de agresiune și violență”, denunțând “ca fiind contrar demnității umane” faptul că în unele locuri aceste persoane “sunt întemnițate, torturate și chiar private de bunul vieții”, documentul critică teoria genului, “care este extrem de periculoasă pentru că șterge diferențele cu pretenția de a-i face pe toți egali”.

Vaticanul amintește că “a dori să se dispună de sine, așa cum prescrie teoria genului... nu înseamnă altceva decât a ceda la tentația străveche a ființei umane care se face Dumnezeu”. Teoria genului “vrea să nege cea mai mare dintre diferențele posibile dintre cele existente între ființele vii: cea sexuală”.

Vaticanul are o părere negativă și asupra schimbării de sex, chiar dacă “aceasta nu înseamnă excluderea posibilității ca o persoană afectată de anomalii ale organelor genitale deja evidente la naștere sau care se dezvoltă ulterior, să aleagă să primească asistență medicală pentru a rezolva aceste anomalii”.

Violența digitală

Pe lista cu “încălcări grave ale demnității umane” figurează și “violența digitală”, documentul invocând “noile forme de violență răspândite prin intermediul rețelelor de socializare, de exemplu prin hărțuirea digitală și prin răspândirea pornografiei și exploatarea persoanelor în scopuri sexuale sau prin jocuri de noroc” pe internet.

Declarația se încheie prin îndemnul de a “pune respectul pentru demnitatea persoanei umane dincolo de orice circumstanțe, în centrul angajamentului pentru binele comun și al oricărui sistem juridic”, conform sursei citate.

Lasă un comentariu