Boala secolului XXI: DEPENDENȚA DE INTERNET

Distribuie pe:

„Din punct de vedere intelectual, internetul este o mare invenție.

Emoțional, însă, lucrurile devin problematice". (Will Self)

Internetul ne-a făcut viața mai ușoară, prin facilitarea accesului la informații și crearea de conexiuni cu oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, mediul online îi face pe mulți să petreacă prea mult timp în fața calculatorului, încât acesta devine chiar centrul vieții lor. Acest lucru poate duce la dependența de calculator / internet. „Comunicare absolută, izolare absolută" - tranșează scriitorul și editorul belgian Paul Carvel, în vreme ce specialiști în domeniul psihologiei și sociologiei atrag atenția că internetul ne leagă de oameni care sunt la mari depărtări, dar ne îndepărtează de cei care ne sunt aproape.

Dependența de calculator/internet înseamnă utilizarea în exces a acestuia. Cea mai recentă ediție a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale o include în categoria tulburărilor care necesită o cercetare mai aprofundată. Un studiu efectuat de Departamentul de Psihiatrie al Universității de Medicină din Varșovia arată că dependența de internet este destul de răspândită în rândul tinerilor, mai ales al copiilor, și că de fapt, fiecare a patrulea copil este dependent de internet. Este o statistică alarmantă, care trebuie abordată cât mai curând posibil.

Dependența de internet se manifestă în mai multe moduri, în funcție de gradul și de domeniile de utilizare. Tipurile de dependență cele mai frecvent întâlnite sunt:

Supraîncărcarea emoțională. Prea multă navigare online duce la scăderea eficienței la locul de muncă și mai puține interacțiuni cu membrii familiei.

Vicii. Prea mult timp petrecut în activități online - jocuri de noroc, cumpărături, tranzacții la bursă, licitații etc. de multe ori duce la cheltuieli exagerate și probleme la locul de muncă.

Dependența de sexul virtual. Navigarea pe site-uri porno afectează adesea viața de familie.

Dependența de relațiile virtuale. Utilizarea excesivă a rețelelor de socializare în dauna petrecerii timpului cu familia sau prietenii poate distruge relațiile din viața reală.

 

Cauzele dependenței de internet

Ori de câte ori cei dependenți de computer se simt singuri, copleșiți, stresați, deprimați, disperați ori deznădăjduiți, ei „evadează" pe internet pentru a căuta alinare. Potrivit unui studiu al Universității din Iowa, dependența de internet este destul de frecventă în rândul bărbaților de 20-30 de ani, care suferă de depresie.

Unele persoane care suferă de anxietate sau de depresie, sunt predispuse la dependența de calculator. Lipsa de sprijin emoțional le determină să apeleze la internet pentru a suplini această nevoie. O altă categorie sunt cei care suferă și de alte tipuri de dependență, cum ar fi dependența de alcool, de sex și de jocuri de noroc. Stresul sau o supărare de moment pot declanșa, de asemenea, dependența de internet. Persoanele timide, singuratice și emotive prezintă și ele un risc mai mare de a dezvolta o atare dependență.

 

Semnele dependenței

Dependența de internet se manifestă atât prin simptome fizice cât și emoționale, variind de la o persoană la alta. Există, totuși, unele semnale de avertizare care indică faptul că este pe cale să se instaleze dependența de calculator.

Următoarele simptome emoționale sunt tipice pentru persoanele dependente de mediul virtual:

- anxietate

- depresie

- prefăcătorie, necinste

- sentimente de euforie când persoana se află în fața calculatorului

- imposibilitatea de a se conforma unui program

- persoana nu are simțul timpului

- izolare

- atitudine defensivă

- lipsa apetitului pentru muncă

- agitație.

În rândul simptomelor fizice caracteristice persoanelor care utilizează în exces calculatorul se numără:

- dureri de spate

- dureri de cap

- creșterea sau pierderea în greutate

- perturbări ale somnului

- sindromul de tunel carpian (neuropatia mediană a încheieturii mâinii)

- vedere tulbure, încețoșată.

 

Efectele dependenței de mediul virtual

 

Pe termen scurt, efectele dependenței de internet includ: sarcini neduse la bun sfârșit, responsabilități uitate și acumularea de kilograme în plus. Efectele pe termen lung se regăsesc mai ales în simptomele fizice - dureri de spate, dureri de gât, sindromul de tunel carpian și tulburări de vedere. Toate acestea pot duce la faliment, mai ales dacă timpul petrecut în fața calculatorului este axat pe cumpărături, jocuri și jocuri de noroc.

Potrivit Oberlin College of Computer Science, dependența de internet duce la izolare socială, persoanele respective comunicând mai ușor cu oameni virtuali decât cu cei din lumea reală.

 

Sunt dependent?

În prezent se efectuează o serie de studii și cercetări pentru a determina cu exactitate gradul de răspândire a acestui tip de dependență. Dr. Kimberly S. Young a întocmit chestionarul IADQ (Internet Addict Diagnostic Questionnaire) bazat pe alte tipuri de tulburări, pentru a evalua nivelurile de dependență. Un răspuns pozitiv la cinci din cele opt întrebări de mai jos poate indica existența dependenței de mediul virtual:

1. Vă preocupă utilizarea internetului? Vă gândiți mult la activitatea dvs. online, anterioară sau viitoare?

2. Simțiți nevoia de a naviga pe internet mai mult timp, pentru a vă simți mulțumit?

3. Ați făcut încercări repetate dar nereușite de a reduce, controla sau opri navigarea pe internet?

4. Deveniți capricios, agitat, iritat sau deprimat atunci când încetați sau reduceți utilizarea internetului?

5. Petreceți, în fața calculatorului, mai mult timp decât v-ați planificat?

6. Utilizarea internetului v-a afectat, în mod negativ, o relație importantă, educația, cariera sau munca?

7. Ascundeți medicului dvs., familiei, prietenilor sau altor persoane faptul că utilizați internetul?

8. Reprezintă internetul un mod de a scăpa de probleme sau un mod de a vă ușura sufletește?

 

Ce-i de făcut?

Dependența de mediul virtual poate fi declanșată de alte tulburări emoționale, ca de pildă anxietatea sau depresia, de aceea medicamentele antidepresive și anti-anxietate pot fi administrate și în cazurile de dependență de internet. Pe lângă efectele secundare - atrag atenția specialiștii - există însă riscul apariției dependenței chiar de medicamentul prescris, iar supradoza poate duce la complicații extrem de periculoase.

De remarcat că, adesea, dependența de internet și abuzul de substanțe (țigări, alcool, droguri) merg mână în mână. De cele mai multe ori, cei care abuzează de alcool sau de droguri sunt și cei mai predispuși să ajungă dependenți de internet, care le servește ca mijloc de evadare din realitate.

Un studiu efectuat de universitățile de la Swansea și Milano arată că atunci când persoanele dependente de internet renunță la utilizarea calculatorului, ele prezintă simptome de sevraj, similare celor specifice utilizatorilor de droguri, ceea ce demonstrează că aceste

 

 

tipuri de dependență sunt adesea interdependente. Ca și în cazul altor vicii (drogurile, fumatul, jocurile de noroc), voința joacă un rol determinant în renunțarea la excesele online, conchid specialiștii. (surse - PsychgGuides.com, jeuxvideo.com)

 

Să râdem… pe internet!

- De ce butonul de la care se pornește calculatorul se numește buton? întreabă fiul de hacker.

- Deoarece de acolo se pornește calculatorul. Dacă de acolo s-ar fi oprit, s-ar fi chemat butoff.

***

• Un producător de calculatoare se laudă:

- Am inventat un calculator uman! Când face o greșeală, o pune pe seama altui calculator.

***

• Era odată un tânăr care, când era mic, voia să devină „mare" scriitor. Când i s-a cerut să definească „mare", a spus: „Vreau să scriu chestii pe care să le citească toată lumea, chestii la care lumea să reacționeze emoțional, lucruri care să-i facă să strige, să plângă, să urle, să se zbată de durere, disperare, mânie!"…

Acum, lucrează pentru Microsoft și scrie mesaje de eroare.

***

• Știi că ești dependent de internet atunci când:

- Uiți în ce an ești.

- Îți faci tema în HTML și dai profului URL-ul.

- Ieși din cameră, îți dai seama că părinții tăi s-au mutat și habar n-ai când s-a întâmplat asta.

- Deschizi interfonul când ieși din cameră ca să auzi când vine un e-mail.

***

• Trei ingineri: unul electronist, unul mecanic și unul programator mergeau cu o Dacie. La un moment dat, se strică mașina. Se dă jos electronistul, se uită la instalația electrică și… nimic! Mecanicul se uită la carburator, pompă de benzină etc. Nimic! Stau toți trei în mașină și nu știu ce să-i facă. Programatorul găsește soluția:

- Ne dăm jos toți trei și apoi ne urcăm din nou!

***

• Culmea internetului: să trimiți e-mail și să aștepți poștașul să-ți aducă răspunsul.

***

• Albanezii au reușit să scoată pe piață primul lor computer. Tastatura este prevăzută cu două butoane: dacă apeși pe unul dintre ele, nu se întâmplă nimic, iar cel de-al doilea anulează comanda. (sursa: INTERNET!!!...)

Lasă un comentariu