Premieră mondială la Campionatul Național de Teqball de la Târgu Mureș – jucătoare surdo-mută printre competitori

Distribuie pe:

Președintele Federației Române de Teqball, Teodor Luca, a anunțat o premieră mondială la Campionatul Național de Teqball, care se desfășoară la Târgu Mureș, sâmbătă și duminică, și anume participarea unei jucătoare cu deficit de auz și de vorbire, Zita Deak, în vârstă de 18 ani.

“De la începutul dezvoltării Teqball în România am considerat că misiunea noastră este de a face cunoscut că Teqball este un sport pentru toată lumea și se poate practica oriunde și de către oricine. Iar astăzi, la această competiție de la Târgu Mureș, avem o premieră mondială, în sensul că avem o jucătoare de teqball cu deficiențe de auz și de vorbire, deci este o persoană surdomută care participă la același nivel cu toți ceilalți jucători care participă la competițiile internaționale. Exemplele ei sunt Kinga Barabasi, numărul 3 mondial, și Apor Gyorgydeak, numărul 1 mondial”, a declarat presei Teodor Luca.

Președintele Federației Române de Teqball a spus că jucătoarea este perfect integrată și că toată familia teqball a venit alături de ea, o sprijină, o ajută și o învață cum să devină mai bună.

“În viitor, cu sprijinul Federației Internaționale de Teqball, vom avea și posibilitatea de a obține white card și de a o promova pe Zita în competițiile internaționale, chiar dacă nu are punctajele pentru a participa la aceste competiții. Dar fiind un exemplu de putere, de dăruire și de voință de a învinge aceste deficiențe, ea poate să devină un exemplu pentru celelalte persoane cu dizabilități care sunt așteptate alături de noi (...). Spre surpriza noastră, Zita știa foarte multe, a urmărit evoluția Teqball din România. De aceea știa și despre cei doi lideri ai Teqball din România, de Kinga Barabasi și Apor Gyorgydeak, le urmărește parcursul în sport, iar acești doi sportivi foarte buni sunt un exemplu pentru Zita”, a arătat Teodor Luca.

Zita Deak a venit la Sala de sport “dr. Antal Pongracz'', din campusul UMFST Târgu Mureș, acolo unde se derulează, sâmbătă și duminică, o etapă din cadrul Campionatului Național de Teqball, care va conta pentru calificarea la Campionatul Mondial 2024, alături de partenerul ei la dublu, Rareș Ionuț Filip, de mama ei, Monika Deak, și de mătușa ei, Eva Costin.

Prin traducătorul ei, Zita Deak ne-a spus că vrea să practice teqball fiindcă a jucat foarte mult fotbal și acum dorește să ajungă la o performanță cât mai bună în acest sport. Tânăra învață la școala specială pentru surzi din Cluj-Napoca și își dorește să ajungă la performanță de nivel Mondial și să lupte pentru visul ei.

“Dorește să îi copieze în sport pe Kinga și pe Arpad. Când joacă acest sport, îi place fiindcă o bucură, se simte mai fericită, împlinită. Simte o bucurie, o satisfacție mai mare de a juca și vrea să se dezvolte. Dacă joacă mult și performează se gândește că poate să ajungă cât mai departe în acest sport (...). Nu este obișnuită cu acest grup, dar se străduiește să performeze, să se integreze. E prima dată când participă la așa ceva și simte o mare emoție”, ne-a tradus limbajul semnelor mătușa tinerei, Eva Costin.

Tânăra a spus că scopul ei este să progreseze și să se integreze în societate la fel ca toți ceilalți oameni, care nu au astfel de deficiențe.

“Eu sunt mătușa ei, o cunosc de mică, îi plăcea foarte mult fotbalul, mingea în general și când era mică făcea foarte mult sport. Are abilități în sport, în fotbal, tenis de masă, de câmp, înot, participă la foarte multe concursuri, deci e un copil minunat, e la școală în Cluj-Napoca, învață bine, se descurcă în societate așa prin limbajul semnelor, e mai greu un pic pe comunicare, dar mergem cu ea. La o astfel de competiție mi se pare ceva nou și pentru mine, cât și pentru ea, dar sperăm că o să învețe să evolueze cât mai bine în acest sport”, a arătat Eva Costin.

Alături de Zita Deak, pe lista de start la Campionatul Național de Teqball de la Târgu Mureș se regăsesc cei mai buni jucători din România, dar și tineri de perspectivă, aflați la prima competiție de acest gen.

“Proba de simplu masculin cuprinde 28 de jucători, împărțiți în 8 grupe, 4 de câte 4 jucători și 4 de câte 3 jucători. Primii 2 clasați din fiecare grupă se califică în optimile de finală, fază din care jocurile sunt eliminatorii. La dublu masculin sunt înscrise 14 echipe. În prima fază, echipele sunt împărțite în 2 grupe de 4 echipe și 2 grupe de 3 echipe, primele două clasate calificându-se în sferturile de finală. La simplu feminin sunt înscrise 4 sportive, care se vor întrece după sistemul fiecare cu fiecare. În urma clasamentului, ocupantele primelor două poziții vor disputa finala mare, iar următoarele, finala mică. La dublu feminin sunt tot 4 echipe, sistemul de desfășurare fiind identic cu cel din proba de simplu feminin. Iar la dublu mixt, cele 9 echipe au fost împărțite în două grupe, una de 5 și una de 4, primele două clasate avansând în semifinalele probei”, a explicat conducerea Federației Române de Teqball.

În total, la competiția de la Târgu Mureș vor fi 114 partide de teqball. (Agerpres)

Lasă un comentariu