“Children's Week”,un proiect ce încurajează tinerele talente muzicale

Distribuie pe:

Seria evenimentelor înscrise în proiectul “Children's Week”, de la Filarmonica târgumureșeană în parteneriat cu Colegiul Național de Artă din orașul nostru, a continuat, după concertul ce a avut loc în seara anterioară, cu cele două Concerte educative, din data de 24 aprilie 2024.

Echipa de protagoniști care a susținut partiturile solistice, în acompaniamentul Orchestrei simfonice, a aparținut elevilor colegiului sus-amintit.

După modelul binecunoscut, de la ora 12 s-a derulat concertul pentru secția română, prezentat de lect. univ. dr. Ioana Baalbaki, de la Universitatea de Arte din Tg. Mureș, iar de la ora 13 s-a desfășurat concertul secției maghiare, prezentat de prof. Fülöp Klára, de la colegiul mai sus menționat. Explicațiile celor două profesoare au fost binevenite pentru înțelegerea repertoriului, dar și pentru evidențierea talentului și reușitelor soliștilor.

În deschidere, am ascultat o inedită piesă, intitulată Solo de concert, pentru saxofon, de Jean-Baptiste Singelée, saxofonul fiind un instrument mai rar folosit în muzica clasică, dar cu un timbru cald, pe care ni l-a dăruit Mihai Alexandru Bucur. I-a urmat Miklosik George în dificilul Concert pentru violoncel de Lalo, remarcabil ca sonoritate, mai ales în cantilene.

Concertul în limba română s-a încheiat cu o pagină de redutabilă virtuozitate pianistică, din creația lui Dvoøák, și anume, partea a treia a Concertului pentru pian, interpretată de Sonia Crăciun, o tânără cu calități muzical-interpretative deosebite, cu un bogat palmares competițional internațional, fiind deja studentă la “Stella Voralberg Privat Hochschule für Musik”, din Austria.

La educativul secției maghiare l-am ascultat, pentru început, pe David Răduț în Concertul pentru oboi de Albinoni, care s-a distins prin siguranța interpretării și frumusețea sunetului instrumental. I-a urmat Elabassy Ádám, cu Concertul pentru trompetă de Argan, în aranjamentul compozitorului Zeno Apostolache, în care interpretul ne-a demonstrat calități tehnice deosebite.

Finalul manifestării i-a aparținut percuționistei Gombocz Klára, care a lăsat o impresie specială în interpretarea Concertului pentru marimbă de Rosauro, o lucrare originală și captivantă, datorită ritmurilor asimetrice și a numeroaselor subtilități expresive pe care solista le-a redat cu succes la public.

Din nou trebuie să subliniem, ca de fiecare dată când punem în valoare astfel de performanțe, implicarea profesorilor îndrumători, precum și a corepetitorilor care stau în spatele acestor tineri cu rezultate admirabile. Ei sunt profesorii de instrument Makkai István, Vajai Noémi, dr. Andrada Badi, Ioan Lircă Moldovan, Ambrus László, Badi Miklos și corepetitorii (profesorii pianiști, acompaniatori la clasă) Emanuela Szigeti, Moraru Mihai, Maria Bejan, Bordos Kingași dr. Bordos Csilla.

Alături le-a stat cu devotament dirijorul Remus Grama, cu neobosită pasiune și același devotament din totdeauna, insuflând siguranță soliștilor prin acompaniamentul nenumăratelor și adesea dificilelor partituri concertistice.

Felicitări tuturor și mulțumiri orchestrei pentru implicarea atentă în execuția lucrărilor!

Carmen Mihăescu

Lasă un comentariu