Proiect de anvergură finalizat la Tg. Mureș - Centre corecționale pilot

Distribuie pe:

Serviciile de probațiune din patru județe ale României, în colaborare cu penitenciarele, au fost implicate, timp de patru ani, într-un proiect comun ambițios: crearea cadrului pentru pilotarea unor centre corecționale de tranziție spre comunitate, pentru persoanele private de libertate. Acesta a fost susținut prin granturile finanțate de Norvegia, țară în care funcționează astfel de centre. A fost gândit astfel încât specialiștii din ambele instituții să asigure, cu sprijinul autorităților locale, implementarea unei intervenții integrate, pentru o facilă reinserție în comunitate a persoanei liberate din sistemul penitenciar.

Centrele corecționale românești vor fi pilotate în județele Mureș, Maramureș, Vaslui și Botoșani. Scopul lor este de a crește gradul de autonomie și responsabilitate socială a persoanelor private de libertate, încă de pe durata executării pedepsei, iar în etapa post-liberare, specia-liștii serviciilor de probațiune vor ghida procesul lor de reintegrare în societate. Printre criteriile de selecție ale deținuților care vor fi custodiați în astfel de centre se află perioada rămasă până la analiza în comisia de liberare condiționată, participarea la activități de reintegrare socială și lucrative, precum și motivația.

Cea mai recentă reuniune din cadrul acestui proiect a avut loc, recent, la Târgu-Mureș. Cu acest prilej, specialiștii din sistemul de probațiune și din penitenciare au definitivat planul de intervenție pre și post liberare care va fi implementat în centrele corecționale înființate, a precizat Monica Adriana DUNCA, consilier de probațiune în cadrul Serviciului de Probațiune MUREȘ.

(L.L.)

Lasă un comentariu