Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, îngrijorat de tratamentul aplicat protestatarilor pro-palestinieni în universitățile americane

Distribuie pe:

ONU este “îngrijorată” de “impactul disproporționat” al intervențiilor poliției în campusurile universităților americane pentru a-i dispersa pe manifestanții pro-palestinieni, informează un comunicat difuzat marți la Geneva, relatează AFP și Reuters, conform Agerpres.

“Sunt îngrijorat de faptul că anumite măsuri luate de forțele de ordine într-o serie de universități par să aibă un impact disproporționat”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Türk.

El s-a declarat tulburat “de o serie de măsuri dure luate pentru a dispersa manifestațiile”, subliniază comunicatul.

“Libertatea de expresie și dreptul la adunare pașnică sunt fundamentale pentru societate - în special atunci când există dezacorduri profunde asupra unor chestiuni majore, cum este cazul în ceea ce privește conflictul din teritoriul palestinian ocupat și din Israel”, a declarat Türk.

Valul de proteste împotriva războiului purtat de Israel împotriva Hamas în Fâșia Gaza se extinde în universitățile americane de zece zile. Mișcarea de protest a plecat din universitatea newyorkeză Columbia, unde o sută de persoane au fost reținute pe 18 aprilie.

De atunci, alte sute de oameni - studenți, profesori și militanți - au fost reținuți, uneori arestați și urmăriți în justiție în mai multe universități ale țării.

Manifestațiile au resuscitat dezbaterea tensionată de după atacul Hamas în Israel de pe 7 octombrie, privind libertatea de expresie, un drept constituțional, și a provocat acuzații de antisemitism.

Volker Türk a subliniat că discursurile și comportamentele antisemite sunt “total inacceptabile și profund tulburătoare” și că “discursurile și comportamentele anti-arabe și anti-palestiniene sunt de asemenea reprobabile”, precizează comunicatul.

“Incitarea la violență sau la ură bazată pe identitate sau pe puncte de vedere trebuie să fie respinse cu fermitate”, a insistat Înaltul Comisar al ONU.

“Am văzut deja că discursuri atât de periculoase pot să ducă rapid la o violență veritabilă”, a denunțat Türk, dar în opinia sa “o astfel de conduită poate și trebuie să fie combătută individual, în loc să se ia măsuri radicale care impută tuturor participanților la manifestație punctele de vedere inacceptabile ale unora”.

Lasă un comentariu