Proiect: Fără ture de noapte pentru părinții singuri

Distribuie pe:

Parlamentul României, prin votul Camerei Deputaților (for decizional), a aprobat proiectul de lege conform căruia părinții singuri nu vor mai fi obligați la ture de noapte și că pot lucra astfel doar dacă ei își doresc.

Potrivit inițiatoarei, Silvia Dinică, senator USR, proiectul vine în sprijinul părinților singuri care fac ture de noapte și care nu au cu cine să își lase copiii: “Fără ture de noapte pentru părinții singuri! Proiectul depus de mine încă de anul trecut a primit votul final în Camera Deputaților și merge la promulgare la președintele Iohannis. În prezent, Codul Muncii prevede dreptul de a decide dacă se lucrează în ture de noapte doar în cazul femeilor gravide, al lăuzelor și al celor care alăptează, însă lista beneficiarilor se extinde.

Potrivit legii, munca de noapte este definită ca activitatea desfășurată în intervalul orar 22 - 06. Sunt foarte multe cazuri în care părinții singuri nu au cu cine să îi lase pe cei mici. Nu toți au un bunic, o rudă sau o persoană apropiată pe care să se bazeze, iar o bonă este extrem de scumpă.

Așa că, de cele mai multe ori, copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsați singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau bețe în roate. Relația părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare și, de cele mai multe ori, nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic”, a scris Silvia Dinică în nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, motivele pentru care turele de noapte trebuie excluse dacă părintele singur nu își exprimă disponibilitatea sunt siguranța copilului pe timp de noapte (care rămâne fie în grija

unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă), posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei (din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte), dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale (cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale), impactul asupra relației părinte - copil (care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat).

“Proiectul le dă părinților singuri opțiunea să lucreze în ture de noapte, dacă așa doresc. Astfel, turele de noapte nu mai sunt o obligație!”, susține inițitorul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu